CrimeGarden rapporterar från den pågående USA-turnén

De senaste veckorna har jag tillbringat i USA, där jag kombinerat deckarföreläsande med konferensande och lite semester. Resan inleddes i ett vårvackert New York där körsbärsträden blommade överallt och solen sken under några välbehövliga och avkopplande semesterdagar.

CIMG3891

CIMG3917

Sedan fortsatte resan till ett sommarvarmt (30 grader och sol!) Columbus, Ohio, och den årliga amerikanska skandinavistkonferensen (SASS) som i år hölls där. Jag hade arrangerat tre deckarpaneler med sammanlagt åtta föreläsningar om skandinaviska samtidsdeckare, och det var fantastiskt roligt att träffa och höra alla de europeiska och amerikanska forskarna som pratade deckare. Föreläsningarna handlade om allt från författare som Henning Mankell och Karin Fossum till framgångarna för de nordiska film- och TV-deckarna. Själv talade jag om Johan Theorin och om de ökande gotiska inslagen i svenska deckare just nu. Och så hann jag sightseeinga lite och såg bland annat de fantastiska växthusen och fjärilarna i botaniska trädgården.

CIMG3942

Efter konferensen bar det av till North Dakota, först till Grand Forks, och sedan via en roadtrip genom landskapet till Bismarck där jag befinner mig nu. I gårkväll diskuterade jag om Stieg Larssons Män som hatar kvinnor med en väldigt engagerad och entusiastisk publik på Bismarck Veterans Memorial Public Library, och efteråt blev det öl på en lokal brewpub.

CIMG3975

Laughing sun 1

Och i kväll ska jag gästföreläsa om Nordic Noir på Bismarck State College, innan det bär av tillbarka till Grand Forks i morgon bitti och sedan snart vidare hemåt igen.

CIMG3981

Share