CrimeGarden recenserar Annabelle av Lina Bengtsdotter

Polisteam från Stockholm som beger sig ut i landsorten för att lösa brott på orten där en i teamet växte upp har blivit ett allt vanligare inslag i den svenska deckarfloran. Ett exempel hittar vi i Annabelle, en kombination av polisroman och psykologisk thriller, skriven av en av årets starkaste svenska deckardebutanter, Lina Bengtsdotter.

Huvudpersonen, polisen Charlie Lager, är precis som författaren själv uppvuxen i Gullspång, på gränsen mellan Värmland och Västergötland. När tonårstjejen Annabelle från Gullspång en natt försvinner skickas Charlie och hennes kollega, som båda arbetar på Nationella operativa avdelningen, NOA, i Stockholm, till Gullspång för att hjälpa till att reda ut vad som har hänt. Och för Charlie som flyttade därifrån som fjortonåring blir utredningen en traumatisk djupdykning i ett förflutet som hon gjort sitt bästa för att glömma.

Bengtsdotter skildrar fint den desperata Charlies ångest inför att återigen tvingas tillbaka till Gullspång och till sin uppväxt. Även miljön och platsen levandegörs skickligt, och man kan verkligen se den slitna orten och dess trötta ungdomar framför sig. Dessutom är mysteriet komplext, hoppen mellan då och nu fungerar fint och boken är välskriven. Det är kanske inte superoriginellt, men det är väldigt bra genomfört.

För att vara debutant känns Bengtsdotter ovanligt ”färdig”, och Annabelle tillhör en av mina favoriter bland de svenska deckare jag läst hittills i år.

 

Share