CrimeGarden recenserar Begär: Mörk kärlek av Helen Lindholm

Med Begär: Mörk kärlek debuterar Helen Lindholm som vuxendeckarförfattare efter att tidigare ha publicerat en ungdomsbok i genren och ett par noveller. I Begär får vi följa Carl, en singelkille i Stockholm som missköter sitt jobb och spenderar det mesta av sin tid på nätdejting. Han träffar den ena kvinnan efter den andra i syfte att få ha sex, något förhållande är han inte ute efter – förrän han en kväll träffar den perfekta Maria. Plötsligt blir Carl förälskad. Men när Maria sviker honom på samma sätt som han brukar svika kvinnor, går Carl in i en destruktiv spiral av alkohol, aggressivitet och våld.

CIMG4912

Genremässigt är Begär en psykologisk thriller. Den innehåller också en hel del explicita sexskildringar, men då en så stor del av dessa handlar om obehagligt skildrade övergrepp skulle jag ändå inte kalla boken en erotisk thriller eller för erotic crime. Den psykologiska trovärdigheten är väl också lite tveksam, men det är spännande att följa Carls väg mot undergången. Begär har en tydlig konstruktion där vi följer ett händelseförlopp från punkt A till punkt B utan parallellhistorier eller kronologiska brott. Vi följer Carls framfart, men ibland växlar berättarperspektivet över till kvinnorna han träffar. Boken avslutas med en oväntad twist av den typ man ofta bygger upp noveller kring. Med den raka och tydliga berättelsen påminner Begär faktiskt nästan om en väldig lång novell, och berättelsen hade fungerat väldigt bra även i det kortare formatet.

Titelns begär syftar på dödssynden, den som får Carl att falla. I reklammaterialet som följde med boken kan man läsa att Lindholm tänker sig en hel deckarserie baserad på de sju dödssynderna. Det är inte helt originellt, men ett bra koncept att bygga på – och lyckas hon lägga lika stort fokus på syndernas roll i de kommande böckerna som i Begär kan det nog bli riktigt intressant.

Share