CrimeGarden recenserar: Block – en deckare ur balans i tiden av Hånberg

En av årets mer originella deckardebutanter är Hånberg, eller Daniel Hånberg Alonso som han egentligen heter, som har skrivit en novellsamling som också går att läsa som roman. Block – en deckare ur balans i tiden består av sex berättelser som fogats samman inom två pärmar, men som också finns publicerade som fristående e-bok-singlar.

Hånberg 2014

Block är en deckare som delvis omfamnar det övernaturliga eller fantastiska. Allt i berättelserna är egentligen realistiskt förutom att detektivgestalten, privatdetektiven Josef Block, är vad författaren kallar metatemporal. Han kan förflytta sig mellan olika tider. Boken utspelar sig i Stockholm och för att lösa sina fall – som ofta inträffat i det förflutna – pendlar Josef mellan olika tider, från sent 1800-tal till idag. För att vara en novellsamling hänger berättelserna ovanligt väl samman tack vare att vi hela tiden får följa huvudpersonen fram och tillbaka genom tiden, och därigenom successivt lär känna och förstå honom genom boken.

En av bokens stora behållningar är skildringarna över hur Stockholm utvecklats, historiskt, kulturellt, politiskt och inte minst arkitektoniskt. Hånberg är förtjust i detaljer och han tvekar inte att låta sin huvudperson kommentera de aktuella skeendena under olika tider. Idén med detektiven som kan förflytta sig temporalt för att se det han behöver för att lösa sina fall är kul, även om man väl egentligen säga att Josef Block fuskar lite som detektiv då han ofta går tillbaka till tillfället för brottet för att se på vad som hände istället för att samla ledtrådar och analysera dem. Men även om vi befinner oss långt från pusseldeckarens gåtlösande där läsaren får ledtrådar att foga ihop till en helhet, krävs det lite tankearbete för att hänga med i de temporala svängarna, något som också ger en viss intellektuell stimulans.

Block är också en deckare som är i det närmaste fri från relationer och relationsproblem – något som förvånande nog faktiskt känns ganska befriande. Josef är otroligt ensam, men uppfattar egentligen inte sig själv som så, utan ser sig bara som varande sig själv. I ”ABC-morden”, kanske min favorit bland berättelserna, finns dock också ett förespråkande av närhet som växer fram ur kritiken av det funktionalistiska byggandet av stockholmsförorter under 1960-talet, och i den berättelsen upplever också Josef det närmaste han kommer en vänskap.

Hånberg har gett ut Block – en deckare ur balans i tiden på eget förlag (Mogwai), och visst finns det en del språkliga underligheter och en extra omgång korrekturläsning hade inte skadat. Men om man inte förväntar sig en stort upplagd deckare á la Mankell, Marklund eller Kepler, utan är öppen för att testa något helt annat för omväxlings skull, kan det vara spännande att ge Hånberg och Josef Block en chans

 

Share