CrimeGarden recenserar Den första lagen av Stefan Christiernin

I raden av bra deckardebutanter 2017 får man inte missa Stefan Christernin, som skrivit en intressant thriller som utspelar sig i Göteborg med omnejd.

Maria Wilkensen återvänder till Göteborg med sin åttaårige son Alex. Bakom sig lämnar hon USA och ett internationellt toppjobb där hon arbetat som projektledare för byggprojekt och liknande i konflikthärdar och krigszoner över hela världen. Med i bagaget finns så väl militärträning som en forskarkarriär. Att flytta hem blir dock inte så lugnt och problemfritt som Maria hoppats. Redan på Landvetter blir hon vittne till ett mord, och väl i Göteborg möts hon och hennes son – som har en afroamerikanska pappa – snart av både rasism och byråkrati. När Maria sen springer rakt in i ytterligare ett mord beslutar hon sig för att utnyttja sina kunskaper och kontakter för att ta reda på vad som kan ligga bakom. Samtidigt är det någon som övervakar Maria allt mer närgånget… Och parallellt följer vi mördaren som systematiskt utkräver sin hämnd på en efter en – samtidigt som han också ger sig in i ett nytt och otippat kärleksförhållande.

Marias bakgrund och kunskaper visar sig snart mycket användbara, inte bara i jakten på berättelsens seriemördare, utan även i privatlivet. Kombinationen av den kyliga Maria och den yviga ungdomsväninnan Katarina, som blir hennes parhäst som privatspanare, är dessutom utmärkt. De kompletterar varandra som personlighetsmässiga motsatser, samtidigt som de är i grunden lika och därför fungerar bra ihop. Innehållsmässigt är skildringen av rasism i så väl dagens som det förflutnas Sverige träffande. Dessutom handlar berättelsen om hur mobbning sätter djupa spår och kan påverka människors liv.

Tyvärr är Christiernins språk bitvis lite omständligt och därtill finns det en del språk- och korrekturfel, men inget som inte en bättre språkgranskare hade kunnat råda bot på. På det hela taget flyter det dock på bra, Christiernin är en riktigt skicklig berättare och det i kombination med att Maria är en spännande och originell deckargestalt gör Den första lagen till en sann bladvändare. Det är en utmärkt debut, och bara att glädas åt att vi fått en ny intressant Göteborgsskildrare i den svenska deckarfloran.

Share