CrimeGarden recenserar: Flickan framför muren av Kristina Appelqvist

Flickan framför muren är andra delen i Kristina Appelqvists nya Skövde-serie med litteraturvetaren Helena Waller i detektivrollen, men för den som gillade Appelqvists första serie finns det inget att oroa sig för – miljöerna är precis desamma och det är bara huvudpersonerna som bytts ut. Då min egen bakgrund är inom litteraturvetenskapen har jag ofta funderat på hur mycket de litteraturvetenskapliga arbetsmetoderna – där man samlar en massa ledtrådar från olika håll för att så småningom dra slutsatser om större sammanhang och se större linjer – påminner mycket om detektivens. Därför är det särskilt kul att läsa deckare med litteraturvetare i detektivrollen, något som är relativt ovanligt.

CIMG3571

Den tillförordnade universitetsrektorn får hotbrev och i samband med en promoveringshögtid mördas en av Helena Wallers kollegor. Konsertpianister, universitetsmedarbetare och tillresta hedersdoktorer och forskare visar sig alla ha rötter i DDR, och snart står det klart att det är i det förflutna som nycklarna till handlingens gåtor döljs.

Appelqvist erbjuder fina miljöbeskrivningar, inte minst när hon låter sina gestalter röra sig utanför centralorten Skövde. Även denna gång har hon valt att förlägga viktiga händelser i lantliga västgötska kyrkor och prästgårdar, något som närmast blivit ett signum för författarskapet. Däremot är det betydligt mindre pusseldeckarinspirerat den här gången än i första delen i serien, Minns mig som en ängel (2014).

Kanske kunde man i Flickan framför muren önska lite mer ”show” och lite mindre ”tell”, det är väldigt mycket som får förklaras på slutet istället för att man som läsare har fått vara med och upptäcka det under vägs. Helenas väninnas eventuella kärlekshistoria ägnas också väldigt mycket utrymme i förhållande till hur mycket den tillför den huvudsakliga handlingen. Men det är välskrivet och Appelqvist skapar en tankeväckande bild av hur levande DDR-tiden fortfarande är för så många, och hon påminner om att det inte finns en sann bild av hur det var att leva i DDR innan murens fall.

Ps1: Vill du ha en översikt över Appelqvists författarskap, läs gärna mitt Västgöta-kapitel i Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland (2014)

PS2: Missa inte när jag samtalar med Kristina Appelqvist om hennes författarskap på Lunds stadsbibliotek tisdagen den 21 april 18.00.

Share