Diplomaten Jens Odlander debuterar med den politiska thrillern Jerikos murar som deckarförfattare, och det är i hemtama miljöer han rör sig. Boken utspelar sig huvudsakligen i Israel och författaren har själv tidigare varit stationerad bland annat i Gaza, Västbanken och Tel Aviv.
I huvudrollen hittar vi diplomaten Markus Holtby, en man med för läsaren oklara arbetsuppgifter som plötsligt faller in i rollen som hemlig agent. Markus hustru har försvunnit efter ett gräl. När hon inte dykt upp efter flera dagar börjar han höra sig för bland hennes kollegor och bekanta och snart visar det sig att hustrun sysslat med saker som äventyrat hennes säkerhet. Mot bakgrund av Israel-Palestinakonflikten utvecklar sig sedan ett drama som kretsar kring den olagliga hanteringen av afrikanska diamanter.
Tillsammans med en driftig lokal, kvinnlig journalist far Markus hit och dit för att hämta upplysningar på ett sätt som får honom att närmast framstå som en marionettdocka. De stöter på många fraktioner med olika agendor – politiska, militära, kriminella, personliga, ekonomiska – och vem som egentligen drar i trådarna framträder endast stegvis, så väl för Markus som för läsaren. Konspirationer är bara förnamnet…
Odlanders språk flyter bra, men det finns många anglicismer och ordvalet i övrigt kan ibland kännas lite gammaldags och/eller underligt, vilket då och då ger ett lite styltigt intryck. Just ordvalet får också huvudpersonen att framstå som äldre än vad han förmodligen är (vi får aldrig veta hur gammal han är, bara att han är betydligt yngre än sin älskarinna vars ålder inte heller anges). Överhuvudtaget är det svårt att få en bild av Markus och att förstå hans känslor och drivkrafter.
Bokens styrka ligger just i bilden av de komplicerade politiska förhållandena och de lokala miljöerna. Man lär sig mycket både om Israel-Palestinakonflikten och om den internationella diamanthandeln när man läser Jerikos murar. För den läsare som inte är specialintresserad av detta kan det dock ibland bli svårt att hålla ordning på alla olika grupperingar och agendor, något som går ut lite över intrigen och tempot i berättelsen. Samtidigt får man väl förutsätta att den som väljer att läsa boken är intresserad av ämnet och miljön.
På det hela taget är Jerikos murar dock en klart godkänd deckardebut och det är roligt att den politiska thrillern fått ett sådant uppsving i Sverige de senaste åren.