Det är inte precis den sexigaste eller mest säljande titeln Lennart Brohed har gett tolfte delen i sin Lysekils-serie med polisen Göran Persson i huvudrollen. Men förmodligen spelar det ingen roll. Jag skulle gissa att Brohed har sina trogna läsare som följer serien oavsett. Och Liket i Fornhemmet 1916 är inte alls så illa som titeln låter.
Efter att sedan 2003 ha kunnat följa Göran Perssons arbete som polis i Lysekil från 1932 till 1941 får vi denna gång återvända ännu längre tillbaka i tiden, till Perssons första mordfall som relativt ny polis 1916. Liket av ett spädbarn hittas i en gammal sjömanskista på vinden i det lokala fornhemmet. Den oerfarne Persson tilldelas fallet, men då det är uppenbart att barnet varit dött i många år får han bara en vecka på sig att undersöka det hela, sedan ska utredningen läggas ner.
Persson tar sig an det hela med den systematik och ordningsamhet vi känner igen från de tidigare böckerna. Även om han ännu saknar erfarenhet är det uppenbart att de grundläggande metoder och den förkärlek för att skriva noggranna och välformulerade rapporter som vi förknippar med Persson har funnits med ända från början. Vi får också följa hur han tar de första stapplande stegen i relationen med Inga, som han senare gifter sig med. Redan i detta första fall kommer hon med viktiga bidrag till utredningen, något som vi sedan vant oss vid genom serien.
Liket i Fornhemmet 1916 är precis som Broheds tidigare alster en klassisk polisroman där vi får följa utredningsarbetet steg för steg. Som vanligt har författaren ägnat mycket energi åt att få till detaljerna från tiden rätt och vi får både lära oss en del om Lysekils badgästkultur och om lokala hantverkare och förrättningar som fanns på plats 1916. Boken är också rikt illustrerad med många av de gamla annonser och notiser som fungerat som inspiration för Broheds miljöskildring och andra detaljer i berättelsen.
Det här är en deckare för den som gillar lite gammaldags, klassiska deckare – utan alltför mycket blod och action. Det finns inget som känns särskilt nyskapande hos Brohed, men det han gör, gör han bra, och skildringen av det gamla Lysekil är intressant. Det här är helt enkelt snäll och trevlig sommarläsning för den som inte vill bli skrämd utan i första hand vill ta del av en trivsam gåta. Särskilt för den som tänker tillbringa semestern med sol och bad i Bohuslän.
Broheds böcker är inte tillgängliga genom de vanliga kanalerna, men finns att köpa i Akademibokhandeln i Lysekil eller direkt av författaren, se hur här.