CrimeGarden recenserar: Ondskans spår av Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt tillhör de svenska deckarförfattare som varit med ett tag och skriver habila deckare, men som ändå inte fått den där stora uppmärksamheten och de höga placeringarna på bestsellerlistorna. Han inledde deckarkarriären 2005 med Dödsängeln, och har till dags dato skrivit åtta romaner i Göteborgsmiljö med poliserna Fatima Wallinder, Sören Högström och deras kollegor i centrum. De senaste tre – som också brukar beskrivas som en trilogi – har dessutom i huvudrollen inkluderat fängelseprästen Johannes Brobeck, den numera pensionerade ”deckarprästen”.

CIMG3461

I Ondskans spår har Brobeck skaffat sig en hundpromenadsbekant. Hon ber honom undersöka vad som hände hennes dotter som försvann för tolv år sedan och som aldrig hittats. Snart känner Brobeck sig hotad, kvinnan försvinner och alla han talar med verkar rädda. Och överallt dyker serber ur den göteborgska ”juggemaffian” upp. Samtidigt rymmer Högströms äldre dotter, som bor med hans ex-fru, hemifrån och Wallinders sambo visar sig plötsligt ha en tvillingbror som är en efterlyst serbisk krigsförbrytare.

Ahlstedt skriver väl och lyckas skickligt sätta ett högt tempo och fånga läsaren redan från början. Tyvärr tappar historien väl mycket i trovärdighet mot slutet – något som får intresset att svalna lite. Kopplingen mellan de olika misstänkta är närmast obefintliga, förutom i Brobecks och utredarnas ögon, och är någon serb måste vederbörande självfallet tillhöra maffian och vara inblandad i romanens brott – med undantag från Wallinders sambo, naturligtvis. De ensidigt onda serberna i ”juggemaffian” skildras närmast som något slags superskurkar utan några som helst mänskliga sidor eller känslor. Snudd på rasistiskt kan man tycka, men inte helt ovanligt när det gäller skildring av östeuropeiska skurkar i dagens svenska deckare.

Men bortsett från trovärdighetsproblemet och den ensidiga skildringen av de serbiska kriminella är Ondskans spår en riktig bladvändare och Ahlstedt en författare som förtjänar mer uppmärksamhet. Ondskans spår sägs vara sista delen i Ahlstedts Göteborgsserie, men han skriver redan på något nytt, vad det blir återstår att se.

Share