CrimeGarden recenserar Sjusiffrigt av Anna Karolina

Efter tre utmärkta polisthrillers i Stockholmsmiljö med polisen Amanda Paller och den kriminelle Adnan Nasimi i huvudrollerna har Anna Karolina nu tagit en paus från sin genombrottsserie. Härom veckan annonserades att hon blir medförfattare till nästa bok i Herkulesserien tillsammans med Mons Kallentoft, och idag utkommer hon med en egen (förmodligen) fristående polisthriller som utspelar sig i hemstaden Malmö.

Sjusiffrigt inleds med att tre kvinnor i behov av snabba pengar – den sportiga Nicki, den tuffare Carla och svärmorsdrömmen Julia – kidnappar ung man, Troy, son till en rik och välkänd affärsman. Men snabbt går allt fel och de tvingas dumpa honom utanför sjukhuset där Julia arbetar som läkare, och snart tar Malmöpolisen med Carsten Hugo i spetsen upp jakten på kidnapparna. Även om man snart kommer de tre kvinnorna på spåren visar det sig dock svårt att hitta bevis, och när Julia inleder ett förhållande med Troy vet polisen inte vad de ska tro.

Anna Karolina är en skicklig berättare, och hon ger ett bra driv åt händelseförloppet. Steg för steg får vi lära känna kvinnorna och deras gemensamma förflutna, ett förflutet som inte bara skapat starka band dem emellan, utan som också försatt dem i situationen som gör att de nu är i desperat behov av stora pengar och villiga att göra vad som krävs för att få tag i dem.

Det är också kul med lite nya kvinnotyper i deckaren, läkare som på nätterna är ute och begår våldsbrott tillhör inte precis till vanligheterna, och kvinnliga piloter har vi inte heller sett många av i svenska deckare. Att tre så olika kvinnor kunnat bli såpass nära vänner under tonåren kan visserligen tyckas förvånande, men det är ju premissen för det hela så det får man bara acceptera. Framförallt är det Julia vi får följa och komma nära, medan de två andra kvinnorna förblir mer anonyma.

Det här är dessutom en deckare som innehåller ganska mycket kärlek och romans. Detta har ju visserligen varit en drivkraft även genom serien om Amanda Paller, men här blir det mer framträdande och egentligen kanske lite mindre motiverat. För den som gillar både kärleksromaner och deckare blir kombinationen naturligtvis ändå attraktivt, även om man inom deckargenren inte på samma sätt som inom romance-traditionen kan förvänta sig lyckliga slut…

Jag är dock framförallt mycket förtjust i Malmöskildringen, väl annonserad i det Malmöinspirerade omslaget som rymmer så väl Öresundsbron som The Turning Torso. Huvudsakligen får vi följa bokens gestalter i Västra Hamnen och i området längs kusten söderut, förbi Limhamn och ut på landet söder om stan. Det är kul att Malmö fått ännu en intressant skildrare i deckarens form, och det är bara att hoppas att Anna Karolina får tid för fler Malmödeckare framöver. När jag intervjuade henne på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall förra veckan – där det var smygpremiär för Sjusiffrigt –  försökte jag luska ut vad som skulle hända med Amanda Paller-serien framöver, men det är tydligen lite osäkert i nuläget.

Share