CrimeGarden recenserar Tills bara aska återstår av Lisa Bjurwald

Journalisten Lisa Bjurwald, som tidigare skrivit flera uppmärksammade reportageböcker om rasism och extremism, deckardebuterar nu med polisromanen Tills bara aska återstår. I huvudrollen träffar vi polisen Rebecka Born som har rötter i överklassen och som arbetar för en nationell specialenhet inom polisen som bekämpar terrorism och organiserad brottslighet.

cimg4858

Efter att två oidentifierade, brända lik hittats i Karlstadstrakten skickas Rebecka till Värmland för att hjälpa den lokala polisen. Hon har själv familjekopplingar till Värmland och snart visar det sig att det gamla familjegodset, numera flyktingförläggning, förmodligen spelar en viktig roll för fallet. I samband med en brand på förläggningen träffar Rebecka en ung nigeriansk kvinna som bryter ihop i samband med ett förhör och läggs in på en psykiatrisk klinik i Karlstad. Sakta får kvinnan förtroende för Rebecka, men det dröjer ändå innan hon är beredd att säga något om vad som pågår.

Tills bara aska återstår handlar om vidskepelsens och religionens makt över människor, och om hur lätt detta kan användas som ett maktmedel för att kontrollera andra. Viktiga teman i romanen är också trafficking och rasism. Bjurwalds research är omfattande och hon förmedlar kunskap om en del av den prostitutionshantering som finns i Sverige och många andra delar av Europa, men som sällan syns i media. Efter att ha läst romanen kan man bara hoppas att det inte är riktigt så illa i verkligheten, men verkligheten brukar ju som så ofta sagt vanligtvis överträffa dikten. Och det rasistiska samhälle som skildras är ett Sverige man inte vill känna igen sig i, men som nog är betydligt närmare än vad man vill tro.

I Tills bara aska återstår skildrar Bjurwald inte bara män som hatar kvinnor, utan minst lika mycket vad kvinnor är kapabla att göra mot varandra. Tyvärr är persongestaltningen lite platt så gestalterna, inklusive huvudpersonerna, förblir relativt anonyma. Boken är dock välskriven, flytet är bra och det är hyfsat spännande. Bjurwald flirtar också med det övernaturliga, men inte på ett sätt som stör bokens karaktär av deckare. En lovande debut helt enkelt.

Share

1 svar på ”CrimeGarden recenserar Tills bara aska återstår av Lisa Bjurwald”

Kommentarer är stängda.