Glasnyckelvinnare 2016: danska Ane Riel!

Skandinaviska Kriminalsällskapet, SKS, har nu utsett 2015 års bästa nordiska deckare, och vinnaren är danska Ane Riel med boken Harpiks. Stort grattis Ane!

2016-07-24 18.12.16

Till priset nomineras varje år en deckare från vart och ett av de nordiska länderna. Från Sverige är det den bok som vinner Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska deckare som kandiderar till Glasnyckeln. I år var det således Anders de la Mottes UltiMatum som var den svenska kandidaten. Övriga nominerade var:

Finland: Kati Hiekkapeltos Suojattomat (“De värnlösa”)
Island: Yrsa Sigurðardottírs DNA
Norge: Kjell Ola Dahls Kureren
I år delades glasnyckeln ut för 25:e gången. Priset är döpt efter Dashiell Hammetts roman The Glass Key (1931). hittills har Sverige tilldelats 8 glasnycklar, Danmark 7, Norge 7, Island 2 och Finland 1. Ane Riel är bara den fjärde kvinnan som tilldelas Glasyckeln sedan priset instiftades, senast en kvinna fick priset var Karin Alvtegen för Saknad (2001).

Harpiks (betyder harts) är Ane Riels andra deckare, den första, Slagtaren i Liseleje, kom 2013 och utsågs till det årets bästa deckardebut av Det Danske Kriminalakademi. Hon har också skrivit ett antal barnböcker. Harpiks, som utsågs till årets bästa danska deckare 2015 (Harald Mogensen-priset), är en psykologisk thriller om en flicka som växer upp i en minst sagt udda familj. Tyvärr finns boken inte på svenska ännu, men det kommer nog. Överhuvudtaget är det relativt få av de många utmärkta danska deckarförfattarna som översätts till svenska, men kanske kan man hoppas på att det kan bli lite bättre nu när Glasnyckeln två år i rad tilldelats danska författare, kanske kan det sätta lite mer fokus på att det faktiskt finns fler danska deckarförfattare än Jussi Adler Olsen och Sara Blaedel.

 

Share