Krimfestivalen i Oslo 3-5 mars 2016

Idag börjar Krimfestivalen i Oslo. Det är en förlagsarrangerad deckarfestival, huvudsakligen med fokus på de norska deckarförfattarna, men även med en hel del svenska inslag och några enstaka från andra länder också. Årets programmet ser fantastiskt spännande ut! Jag kommer tyvärr inte att vara på plats, men när jag var och föreläste i Oslo förra veckan passade jag åtminstone på att plocka på min festivaltidningen KRIM-magasinet.

CIMG4718

I magasinet kan man läsa presentationer av deckarförfattare och av nya deckare – när det gäller de svenska författarna naturligtvis om de böcker som nyligen översatts till norska. Till festivalen kommer från Sverige Håkan Nesser, Hjorth & Rosenfeldt, Mikaela Bley, Kallentoft & Lutteman, Viveca Sten, Ninni Schulman, Emelie Schepp och Tove Alsterdal. Intressant är att notera att Bley står med större bokstäver på affischerna än exempelvis Alsterdal och Sten… I KRIM-magasinet hittar man också bland annat en stor minnes- och hyllningsartikel över Henning Mankell (skriven av Hans H. Skei). Den norske deckarexperten Nils Nordberg har skrivit en lång artikel om Sjöwall och Wahlöö, där han presenterar författarskapet och ser författarparet som grunden till det man idag talar om som Nordic Noir. Och Mattias Boström skriver om Sherlock Holmes “långa liv”. Jo Nesbø, som utsetts till “årets festivalförfattare” ägnas dessutom extra uppmärksamhet med en stor presentation över hela författarskapet (även den signerad Skei).

CIMG4720

På plats på förlaget Cappelen Damm som är huvudarrangör för Krimfestivalen hittade jag även deras eget bokmagasin, vars februarinummer pryds av Jens Lapidus. Omslaget utlovar ett stort reportage, men inuti tidningen visar det sig bara finnas en kort intervju med författaren. Där  berättar han bland annat att han inte tillhör de författare som skriver detaljerade synopsis, utan att mycket av handlingen kommer till medan han sitter framför datorn och skriver (samma intervju återfinns faktiskt även i festivalmagasinet, trots att Lapidus inte framträder på Krimfestivalen i år).

Och är ni nu i Oslo idag eller de närmaste dagarna, missa inte Krimfestivalen! Hela programmet hittar ni här, och alla evenemang är dessutom gratis.

 

Share