Nya ledamöter i Svenska Deckarakademin!

Vid Svenska Deckarakademins vårmöte i Stockholm förra helgen valde vi in två nya ledamöter. Vilka? Det ser ni i akademins pressmeddelande nedan.

2016-05-23 09.04.59

PRESSMEDDELANDE:

Nya ledamöter i Svenska Deckarakademin

De båda författarna Bo R Holmberg och Christina Wahldén har valts in i Svenska Deckarakademin

Bo R Holmberg är född i Ådalen 1945, har arbetat som lärare i engelska och svenska på högstadiet och folkhögskola. Han har skrivit en mängd böcker, de flesta för barn- och ungdom, men också åtta historiska kriminalromaner om den fiktiva polissläkten Morell i Ångermanland och tre ungdomsdeckare om den unge privatdetektiven Robert Parkman. Han har även skrivit dramatik, bland annat musikalen En vacker dag (om Ådalen 31). Han belönades med deckartidskriften Jurys pris Flintyxan för bästa historiska kriminalroman 2002.
Christina Wahldén är journalist och författare, född 1965. Hon var reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav tio år som kriminalreporter. Sedan 2013 är hon författare på heltid. Wahldén har skrivit ungefär 50 böcker, varav hälften är på lättläst svenska. Många av böckerna handlar om brott mot kvinnor och barn, som våldtäkter och hedersrelaterat våld. Debuten Kort kjol från 1998 är fortfarande den mest lästa boken. Fyra är deckare för barn; serien Glasögonklubben, Snöspöket och Midsommartavlan samt den fristående Fågelöns hemlighet. De tre deckarna för vuxna handlar om sexhandel i Norrbotten (Till salu), om psykisk ohälsa (Gå på vatten) och om människohandel (Operation Ormens huvud). Huvudpersonen Hedvig Ek arbetar som den första kvinnan i operativ tjänst vid Nationella insatsstyrkan tillsammans med kollegan Rafael Alba.

Hemsidor: www.borholmberg.net respektive www.christinawahlden.se
Svenska Deckarakademin, som grundandes 1971, bestod ursprungligen av tretton valda ledamöter samt ett antal hedersledamöter, företrädesvis experter inom kriminalgenrens olika subgenrer. I dag har Deckarakademin 21 ordinarie ledamöter: författare, kritiker och allmänt sakkunniga.

Deckarakademins hemsida: www.deckarakademin.s

Bibbi Wopenka

Preses, Svenska Deckarakademin”

Share