… och från Oslo, via Kiefer till Kristianstad

Gästföreläste om Nordic Noir för masterstudenter vid Institutionen för medier och kommunikation vid Oslo universitet i måndags. Det var väldigt kul med engagerade, pålästa och frågvisa studenter. Jag passade även på att göra lite förberedelser inför deckarmässan i Horsens, Danmark, nästa helg tillsammans med Else Barratt-Due från NRK. I Horsens ska vi tillsammans ha ett estradsamtal där vi talar om min bok Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir.

CIMG3570

Den stora deckarhändelsen i Norge just nu när Oslos Krim-mässa var överstökad var annars Jo Nesbøs nya roman, en liten kort sak som bär titeln Blod på snø. Det är en helt fristående deckare, alltså ingen Harry Hole, och tydligen har den fått lite blandade recensioner. Men alla Oslos bokhandlare skyltade med den i stora mängder. Eftersom den visade sig kosta nästan 300 kr, blev det tyvärr ingen bok för min del och således heller ingen recension här inom den närmaste tiden (men den finns redan på svenska, billigare).

CIMG3529

När jag var i Oslo passade jag även på att ägna mig åt lite sightseeing mellan varven. Tänkte gå på Munch-muséet som skulle ha en spännande utställning, men då jag kom dit var det stängt på tisdagar, så det fick bli en tur i den intilliggande botaniska trädgården istället – ett väldigt härligt alternativ i det fina vädret, även om växtligheten är lite begränsad så här tidigt på säsongen.

På museifronten fick det istället bli det ganska nybyggda Astrup Fearnley-muséet på Tjuvholmen, ett av Oslos absolut finaste lägen med vattnet direkt utanför fönstren. Invändigt påminner muséet ganska mycket om danska Arken söder om Köpenhamn: Det är lagom stort för att man ska orka se allt, det har vackra slipade betonggolv och det har oregelbundet formade rum där konstverken gör sig extremt bra. Mitt främsta mål med besöket var att återse Anselm Kiefers enorma bokhylla i bly (”Zweistromland/The High Priestess”, 1985–1989, som väger närmare 25 ton…) – ett av mina favoritkonstverk, alla kategorier, som jag inte sett på många år – och inte alls sedan muséet flyttade från de gamla lokalerna i Oslo centrum.

CIMG3553

Det är något väldigt speciellt med de enorma böckerna i bly. Materialet är så otroligt vackert, det ser lätt och tungt ut på samma gång och det fångar ljuset på helt fantastiska sätt. Och vetskapen om att det också finns ett innehåll i alla böckerna väcker många tankar. Bokhyllan och de otillgängliga böckerna blir till ett slags mysterium – en bok kan väga flera hundra kilo, och man kan som besökare naturligtvis inte bläddra i dem. Bara med hjälp av fantasin kan man ta del av innehållet.

CIMG3560

Samtidigt fungerar Kiefers bokhylla också på samma sätt som alla bokhyllor, dess böcker döljer världar som öppnar sig först när man tar ut en bok ur hyllan och börjar läsa. I samband med deckare tänker jag ofta på just det. Hur underbart det är med en ny deckare som man ännu inte hunnit ge sig in i, men vars mysterium bara ligger där och väntar. På samma sätt väntar Kiefers böcker på oss, fyllda med mysterier vi bara kan föreställa oss. Och precis som när det gäller deckare finns det i just böckernas blytyngda materialitet den där föreningen av det underbara och det förskräckliga, av ljuset och mörkret, som är så karakteristiskt för just deckaren.

CIMG3551

I kväll bär det vidare till Kristianstad. Klockan 19.00 i Lilla salen på Kristianstad stadsbibliotek ska jag föreläsa om ”Den svenska deckaren: Trender och tendenser”. Det kommer också att handla om såväl mörker som ljus. Hoppas vi ses där!

Share