Svenska Deckarakademins prisnomineringar 2016

Just nu befinner jag mig på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, och här har jag precis avslöjat vilka böcker som är nominerade till Svenska Deckarakademins stora priser i år, det vill säga till Bästa svenska deckare och Bästa till svenska översatta deckare 2016. Akademin delar ibland även ut priser till bästa debut och fackbok, samt en del specialpriser. Det är dock bara när de gäller de två huvudpriserna vi avslöjar nomineringar. Det är även Svenska Deckarakademin som står bakom Spårhunden, priset för bästa barn- och ungdomsdeckare, men det priset delas ut redan på Bokmässan i Göteborg, i år till Christoffer Carlsson för ungdomsthrillern Oktober är den kallaste månaden.

2016-10-29-15-18-11

Vilka böcker som i övrigt får priserna i år avslöjas nästa söndag, 20 november, i samband med Svenska Deckarakademins offentliga framträdande som avslutar årets Deckarvecka vid Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna – och jag kommer naturligtvis berätta även om det här på bloggen så snart det är offentliggjort. Men här är alltså nomineringarna…

 

De nominerade i kategorin ”Bästa svenska deckare” 2016 är (i bokstavsordning):

Anders de la Motte: Slutet på sommaren

Forum

Anders de la Motte belönades förra året med Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska deckare för Stockholmsthrillern UltiMatum. Årets deckare, Slutet på sommaren är dock något helt annat. En svensk landsbygdsdeckare som utspelar sig i Skåne, långt från de hårdkokta storstadsmiljöer vi vant oss att möta hos de la Motte.

1983 försvinner sexårige bondsonen Billy. Och han förblir försvunnen. Många år senare vill hans syster Veronica ta reda på vad som faktiskt hände, och hon återvänder till barndomstrakterna och till familjen med vilken hon numera har väldigt dålig kontakt.

Slutet på sommaren är genremässigt närmast en psykologisk thriller i glesbygdsmiljö. Den här gången får också de la Mottes fina språk ta större plats när tempot är lägre än i hans Stockholmsdeckare, och han ger en komplex och stämningsfylld skildring av den skånska landsbygden.

Med Slutet på sommaren lyckas de la Motte visa att den svenska landsbygdsdeckaren inte nödvändigtvis stelnat i en form, att den är förnybar och att den fortfarande kan vara riktigt angelägen.

cimg4877
Sara Lövestam: Luften är fri

Piratförlaget

Luften är fri är tredje delen i Sara Lövestams serie om den papperslösa tillika hemlösa privatdetektiven Kouplan, varav den första delen utsågs till årets bästa deckardebut förra året. I den nya boken har huvudpersonen fått i uppdrag att ta reda på om en gift man är otrogen och Kouplan bedriver sina spaningar närmast lite förstrött samtidigt som asylfrågan blir allt mer aktuell och det förflutna pockar på uppmärksamhet.

Lövenstam måste sägas tillhöra de allra mest lågmälda, våldsbefriade och vardagsnära av våra deckarförfattare. Samtidigt skriver hon initierat och klokt om några av de frågor som tillhör de mest brännande idag – genus, flyktingar och hemlöshet – och om miljöer och människor som få av oss någonsin varit i närmare kontakt med, trots att vi möter dem närmast dagligen.

Luften är fri är välskriven och trots det lugna tempot präglas den av ett driv som gör det svårt att lägga boken ifrån sig. Lövestam skapar spänning med hjälp av små medel, vilket inte är det lättaste, och Kouplan är en detektivgestalt som inte liknar någon annan – varken nu eller tidigare – på den svenska deckarscenen.

cimg4884
Håkan Nesser: Eugen Kallmans ögon

Bonniers

Nesser har sedan deckardebuten 1993 skrivit ett drygt tjugotal böcker i genren. Han fick akademins pris för bästa deckardebut, och har sedan dess fått priset för årets bästa svenska deckare hela tre gånger.

Titelgestalten i Eugen Kallmanns ögon, en populär högstadielärare i svenska vid en skola i Norrlands inland, är död. Hans ersättare börjar tillsammans med två av sina nya kollegor undersöka det hela. Även några av skolans elever leker detektiver. Berättelsen växlar mellan flera olika gestalter som oftast fungerar som jag-berättare. Det handlar mycket om att lägga pussel, så väl för läsaren som för huvudpersonerna, och bit för bit faller så småningom på plats.

Eugen Kallmanns ögon handlar om människorna och deras ensamhet, och präglas av en tidlös stämning, trots att handlingen huvudsakligen utspelas 1995. Boken bygger på klassiska deckarelement, men skiljer sig ändå från mängden. Dels för att så många huvudpersoner får dela på utrymmet, dels på grund av det mångsidiga jag-berättandet, och dessutom på grund av det myckna resonerandet och de många tentativa slutledningarna. Med Eugen Kallmanns ögon har Nesser åstadkommit en av sina allra bästa deckare.

cimg4882

 

Malin Persson Giolito: Störst av allt

 Wahlström & Widstrand

I Malin Persson Giolitos tredje deckare, Störst av allt, får vi följa efterspelet till en skolskjutning som skett vid Djursholms gymnasium. Vi möter överklasstjejen Maja som är den enda som är oskadd i klassrummet där massakern ägt rum. Hon häktas och ställs nio månader senare inför rätta. Vi följer Majas perspektiv, växelvis genom skildringar av rättegången och tillbakablickar till tiden före och efter dådet.

Tematiskt handlar det som titeln antyder om kärlek och vad kärleken kan driva människor till. Skildringen av den unga Maja är ett personporträtt utöver det vanliga, det är inkännande och intressant, och framförallt är det nyfikenheten på hennes bevekelsegrunder som driver läsaren framåt.

Störst av allt är genremässigt en kombination av rättegångsdrama och psykologisk thriller. Den är välskriven och även om själva tempot är relativt lågt, bränner det till i skildringen av den komplexa relationen mellan Maja och den karismatiske klasskamraten Sebastian på ett sätt som ger spänning och driv till berättelsen.

cimg4885
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre minuter

Piratförlaget

Roslunds och Hellströms sjunde deckare, Tre minuter, är en direkt, om än fristående, fortsättning på deras Tre sekunder, som fick akademins pris som bästa svenska deckare 2009.

Den här gången har Roslund och Hellström har åstadkommit en välkonstruerad intrig som kretsar kring kokainindustrin, och man förstår att det ligger ett imponerande och omfattande researcharbete bakom. Huvuddelen av romanen utspelar sig i Colombia, och övriga delar i Stockholm och Washington. I centrum för handlingen står infiltratören Piet Hoffmann som nu på amerikanska DEAs uppdrag är knuten till toppen inom den colombianska knarkmaffian. När allt går åt skogen sviker amerikanerna och vill offra Hoffmann, men då får stockholmspolisen Ewert Grens bege sig till Colombia för att försöka hjälpa honom ur knipan.

Tre minuter är spännande och actionfylld politisk thriller med högt tempo och stort underhållningsvärde, samtidigt som den präglas av djup och trovärdighet så väl när det gäller persongestaltningen som skildringen av droghandelns komplexa sammanhang.

cimg4888

 

De trender man kan se bland de bästa svenska deckarna i år är således psykologiska thrillerinslag, stillsammare tempo, ungdomar och tidigare prisbelönta författare (alla nominerade utom Malin Persson Giolito har tidigare prisbelönas av akademin). När det gäller Roslund och Hellström passar deras bok inte riktigt in i de nämnda trenderna, däremot ligger de precis i mittfåran för en av årets mest märkbara svenska deckartrender generellt sätt, och det är uppsvinget för den internationella politiska thrillern, en genre som ökat markant i år.

 

De nominerade i kategorin ”Bästa till svenska översatta deckare” 2016 är (i bokstavsordning):

Roy Celestin, Yxmannen

Kalla Kulor förlag

Originaltitel: The Axeman’s Jazz (2015)

Översättare: Hanna Williamson

Yxmannen är en historisk deckare och engelsmannen Roy Celestins debut i genren. Handlingen utspelar dock i USA, i New Orleans i USA 1919, och den baseras delvis på det verkliga fallet med seriemördaren ”The Axeman of New Orleans” som var verksam där under 1918 och 1919. I verkligheten blev fallet aldrig uppklarat, men i boken är det inte mindre än tre olika utredningsteam som gör sitt bästa för att avslöja mördaren. Förutom polisens detektiver, ledda av Michael Talbot, rör det sig dels om den f.d. polisen Luca D’Andrea som anlitats av maffian, dels om den nyfikna Ida som jobbar som sekreterare hos Pinkertondetektiverna.

Yxmannen är en bok som titeln och det obehagliga ämnet till trots ger en härligt stämningsfull och spännande tidsbild av New Orleans med musiken, maffian och den fantastiska miljön. Originaltiteln The Axeman’s Jazz antyder hur central musiken är i boken, som också har också hyllats för sitt fina språk och tidigare belönats med en Dagger Award för bästa deckardebut när den kom ut på engelska förra året.

cimg4895

 

Elizabeth Hand, Generation loss

Constant Reader

Originaltitel: Generation Loss

Översättare: Linda Skugge

Generation loss är första delen i amerikanska Elizabeth Hands trilogi om den aviga New York-fotografen Cass Neary. Andra delen i trilogin, Se mörkret, kom lite bakvänt på svenska redan förra året, och tidigare har Elizabeth Hand även skrivit bland annat fantasy.

Bokens huvudperson, Cass Neary, hade sin storhetstid runt 1970-talets punkscen i New York, men nu går hennes karriär mest på tomgång. Hon får dock i uppdrag att fotografera en annan fotograf, en skygg kvinna som bor i ett övervintrat hippiekollektiv i ett litet fiskarsamhälle på en ö utanför Maine. Men innan Neary hinner övertala henne att ställa upp på fotograferingen mördas kvinnan, och snart är Neary indragen i ett gammalt mysterium på ön.

Styrkan i Generation loss är dels språket som verkligen kommer till sin rätt i Linda Skugges fina översättning, dels skildringen av det lilla kustsamhället med kontrasterna mellan gamla fiskare och övervintrade hippies. Det här är en relativt hårdkokt deckare med en hel del svart humor, och som stilmässigt bland annat har beskrivits som ”Patricia Highsmith möter Patty Smith”.

cimg4897

 

Jax Miller, Var du än är

Lind & Co

Originaltitel: Freedom’s Child

Översättare: Ulla Danielsson

Jax Miller är ursprungligen amerikan, men numera bosatt på irländska landsbygden. I deckardebuten Var du än är, som huvudsakligen utspelar sig i amerikanska Kentucky, får vi följa den alkoholiserade, arga och orädda kvinnan Freedom Oliver, som lever under skyddad identitet efter att ha vittnat mot sin svåger som mördade hennes man, som var polis.

När Freedom Olivers dotter, som är placerad i fosterfamilj, försvinner, tvingas hon dock att ta upp kontakten med sin mördade mans familj – den familj hon under många år gömt sig för och som inte vill annat än hämnas – för att ta reda på vad som hänt dottern.

Var du än är är en ovanlig skildring av moderskap och samtidigt en välskriven, hårdkokt noir-historia. Freedom Oliver är dessutom en intressant och komplex bekantskap. Till bokens styrkor hör också inte minst skildringen av ett fattigt landsbygds-USA präglat av utanförskap, kriminalitet och auktoritetsförakt.

cimg4893

 

Nicholas Searle, Den gode lögnaren

Louise Bäckelin förlag

Originaltitel: The Good Lier

Översättare: Boel Unnerstad

Den gode lögnaren är också en debutdeckare, en kombinerad spion- och svinndlarhistoria skriven av engelsmannen Nicholas Searle, som utspelar sig i England och Tyskland.

I huvudrollen möter vi den åldrade sol-och-våraren och bedragaren Ray Courtnay som planerar sin sista stora kupp och förför den rika änkan Betty – som kanske inte är så ovetande om hans motiv som hon verkar. Boken utspelar sig dels i nutid, dels rör vi oss bakåt genom historien från slutet av andra världskriget och ända tillbaka till nazisternas maktövertagande i 1930-talets Tyskland – alltmedan vi följer Ray Cortnays tidigare karriär.

För att vara en deckare idag innehåller Den gode lögnaren förvånansvärt lite våld. Det är en originell berättelse med många trådar som skickligt knyts samman till sist, och den historieintresserade får också sitt med många referenser till viktiga händelser under krigsperioden.

[Boken är så nyutkommen att jag bara har den i manusform.]

 

Gard Sveen, Den siste pilgrimen

Lind & Co

Originaltitel: Den siste pilegrimen

Översättare: Per Olaisen

Även norske Gard Sveens Den siste pilgrimen är en debutdeckare. Berättelsen börjar med att man hittar tre skelett som visar sig härröra från tiden för andra världskriget. Polisen Tommy Bergmann börjar gräva i fallet och hittar både kopplingar till norska motståndsrörelsen under kriget och till ett mer aktuellt mord på en politiker i Oslo 2003, vid tiden då den moderna delen av berättelsen utspelar sig. Steg för steg nystas sedan händelser under kriget upp och bland annat får vi följa den unga Agnes Gerner som dubbelspelar som både nazisympatisör och motståndskvinna.

Genremässigt är Den siste pilgrimen en kombination av modern polisroman och historisk spionhistoria, och Gard Sveen har gjort ett grundligt researchjobb när det gäller förvecklingar och falanger inom den norska motståndsrörelsen. Han har dessutom åstadkommit en spännande och extremt välkonstruerad berättelse med många olika handlingsförlopp som så småningom fogas samman till en helhet och där läsaren bjuds på många överraskningar under vägen.

Den siste pilgrimen har tidigare belönats med Rivertonpriset för bästa norska deckare 2014 och med Glasnyckeln för bästa nordiska deckare från samma år.

cimg4894 

Bland de bästa till svenska översatta deckarna kan man också urskilja några trender i år: det är många debutdeckare, inga av dem är utgivna av de större svenska förlagen, de flesta är översatta från engelskan, flera innehåller tuffa och unika kvinnliga huvudpersoner, många innehåller hårdkokta inslag, flera innehåller historiska tillbakablickar, och det när det gäller miljöerna handlar det dels mycket om USA, dels om andra världskrigets Europa.

Och vilka böcker som tilldelas priserna offentliggörs alltså på eftermiddagen den 20 november.

Share