Svenska deckare och deckare av kvinnliga författare lånas ut i Stockholm

Det sägs ofta att det som lånas ut mest på biblioteken är deckare och barn- och ungdomsböcker, och det stämmer säkert. Stockholms stadsbibliotek har listat de 50 mest utlånade deckarna under 2014, och Dagens Nyheter har publicerat listan idag (ni hittar den här).

2015-06-19 10.29.18

Och även om utlåningen säkerligen ser lite annorlunda ut i andra delar av landet – exempelvis ligger säkert Kristina Appelqvist och Lena Matthijs bättre till i den västgötska utlåningsstatistiken och Olle Lönnaeus i den skånska – så är det nog relativt representativt för vilka deckare som är populära. Vad kan man då dra för slutsatser av listan? Ja, förutom att Leif GW Persson och Liza Marklund toppar listan och att den sedan innehåller idel kända namn, kan vi se att de svenska deckarförfattarna dominerar fullständigt. Av de femtio var bara 13 skrivna av författare från andra länder.

Tittar vi på författarnas kön blir det dock riktigt intressant. 35-40 % av alla svenska deckare som skrivits årligen sedan början på 2000-talet varit författade av kvinnor, och de kvinnligare författarna ockuperat ungefär 45 % av tio-i-topplatserna som innehafts av deckare på Svensk Bokhandels försäljningslistor under samma period. Det innebär alltså att även om vi har fler manliga författare så säljer kvinnorna lite bättre. Men ser vi på utlåningslistan från Stockholms stadsbibliotek för 2014 är 32 av de femtio deckarna skrivna av kvinnor, och ytterligare tre av par där kvinnor ingår. Det innebär alltså att av biblioteksutlåningen står kvinnorna för runt 65 % av de deckare som lånas ut (jag är medveten om att topp-50 inte innebär all deckarutlåning, att detta bara gäller Stockholms stadsbibliotek, och att de 65% är för både svenska och utländska författare, medan mina andra siffror bara gäller de svenska deckarna).

Vad de svenska låntagarna – till skillnad från de svenska bokköparna – vill ha är alltså deckare skrivna av kvinnor. Kanske hade även försäljningssiffrorna sett annorlunda ut om man tittat på pocketförsäljningen (siffrorna ovan gäller hårdband). Förmodligen finns det intressanta socio-ekonomiska och kulturella förklaringar bakom det här, men det får jag spekulera om en annan dag. Nu måste det ju firas Midsommar.

Hoppas ni utnyttjar det dåliga vädret till att läsa någon riktigt bra deckare i helgen!

Share