Varför syssla med deckare?

Jag stöter ofta på frågan om varför man ska bry sig om deckare. Det är ju populärlitteratur och visst läser många det, men är det inte ändå bättre att ägna sig åt att analysera och diskutera ”riktig” litteratur?

CIMG3953

Det är en attityd man ofta möter, inte minst inom universitetsvärlden där det finaste man kan göra fortfarande är att studera smal poesi. Men det är inte bara akademiker (och naturligtvis inte alla akademiker) som rynkar på näsan åt populärfiktionen, utan det är en relativt utbredd attityd även bland allmänheten, till och med bland människor som faktiskt gillar att läsa deckare och att se deckarserier på TV.

Men varför det är då så viktigt att analysera och diskutera deckare? Matt Wallace sammanfattar det utmärkt i sin senaste blogg:

Movies, television series, novels, they matter. A lot. Popular forms of them matter even more, because it’s popular media that shapes our culture, our perceptions and perspectives, and shapes the stories and storytellers that come after. What’s popular in fiction is dreadfully powerful, and dreadfully important.”

ps. Bilden ovan föreställer ett av Dale Chihulys glaskonstverk i The Franklin Park Conservatory i Columbus, Ohio, där jag var härom veckan. De har en enorm permanent samling Chihuly-glas som finns utställd i växthusen. Konst? Naturligtvis, men samtidigt dekorativt, lättillgängligt, populärt – men ändå ofta tankeväckande. Typ som deckare.

Share