”Beckmörkt i Wallanderland”

När jag läste Sydsvenskan i morse till frukost studsade jag till lite. På nyhetssidan i A-delen kunde man läsa rubriken ”Beckmörkt i Wallanderland”. Skulle man lägga ner filmstudion i Ystad? Gick Ystad turistbyrå med underskott? Skulle man slå ihop Beck- och Wallander-produktionerna? Vad var på gång?

CIMG4527

Nja, det hela visade sig betydligt mindre deckarrelaterat än så. Man hade haft strömavbrott i Österlentrakten, i en hel timme.

Om jag minns rätt myntades termen ”Wallanderland” av etnologen Carina Sjöholm för ett antal år sedan när hon diskuterade deckarturismen i Ystad, och sedan har den också använts på andra håll, bland annat av den danska deckarforskaren Anne Marit Waade som till och med döpt en bok till Wallanderland: Medieturisme og skandinavisk tv-krimi (2013).

Wallanderland syftar på det som skapas i mötet mellan fiktion och verklighet, det man som ”deckarturist” upplever när man reser runt i Ystad och trakten däromkring och tar del av den fysiska verkligheten men samtidigt också vet att det är ”här” allt i Wallanderböckerna och filmerna inträffat, så att man således turistar och beskådar platser som samtidigt både är verkliga och fiktiva – man ser i verkligheten det man tidigare sett på film och läst om i Henning Mankells romaner.

Jag tror inte riktigt det var så Sydsvenskans rubriksättare tänkte när hen använde Wallanderland i sin rubrik. Tanken var nog bara att bara vara lite fyndig genom att klämma in två deckarreferenser i en rubrik. Men att någon bara kommer på tanken att associera till Wallander när det är strömavbrott på Österlen säger också något om hur stark ställning deckargenren har och hur väl spridda dess berättelser är hos allmänheten idag. Det lär knappast ha varit någon som misstolkade vilken del av Sverige som avsågs med rubriken. Och kanske var det till och med någon på Österlen som blev lite extra rädd när strömmen gick, det vet man ju efter att ha läst Wallander-romaner vad det kan innebära…

Ps. När jag skulle leta upp länken till Anne Marits Waades bok hittade jag också boken Mitt Wallanderland  (2012) av Ewa-Gun Westford. Enligt beskrivningen kan man läsa sig till att författaren är en skånsk polis som har ”en alldeles egen och speciell relation” med ”kollegan Kurt Wallander” och att boken handlar om ”arbetet som kvinna i en organisation präglad av manliga värderingar”. Kanske lever vi alla idag i Wallanderland och det är jag som bara inte riktigt insett det fullt ut ännu.

Share