En av förra årets debutdeckare är skriven av journalisten och manusförfattaren Dan Nilsson, och hans Bevakaren utgör ett intressant nytillskott i den svenska deckarfloran.
Katarina är juridikstuderande. En natt försvinner hennes sambo Jonas, som är nattvandrare i Stockholm. Jonas har ett starkt engagemang mot prostitution och har tidigare antytt att han har för avsikt att sätta dit en av stans värsta hallickar. Den tafatte polisen Per Mattsson får försvinnandet på sitt bord, men när inget händer tar Katarina saken i egna händer. Hon får kontakt med Niklas Lund som hjälper henne att leta efter Jonas och det står snart klart att viktiga ledtrådar står att finna både bland stans prostituerade och ute på nätet. När Katarina och Niklas dessutom hittar liket av mannen bakom en välkänd hatsajt som hänger ut sexköpare, kompliceras det hela ytterligare.
Bevakaren är välskriven och Nilssons språk flyter bra. Gestalterna – särskilt Katarina och Mattsson – växer under berättelsens gång och engagerar efterhand alltmer. Bland bokens goda karaktärer hittar vi tafatta män och handlingskraftiga kvinnor – bland de onda är det precis tvärt om.
Den klassiske privatspanaren, mannen (i de flesta fall är det en man) som ägnar sitt liv åt att samla bevis och fakta kring fall som polisen inte lyckas lösa, har liksom privatdetektiven länge varit en sällsynt gestalt i svenska deckare. Men nu i takt med att variationen inom genren ökar är det naturligt att även privatspanaren gör sin entré på deckarscenen. Bokens titelgestalt, ”Bevakaren” är just en sådan gestalt, en ensamvarg vars enda sociala liv finns på nätet och vars tekniska kunnande gör att han lyckas vaska fram ledtrådar som polisen missar.
Historien lyckas hålla intresset vid liv hela vägen och det är inget som känns alltför förutsägbart. Bevakaren sägs ha inspirerats av verkliga händelser då författaren upptäckte att det pågick prostitution i huset där han bodde. Vi får dock hoppas att det inte är Nilssons enda deckaridé, för även om Bevakaren är en relativt typisk svensk deckare, har både privatspanarperspektivet och debutdeckarens gestalter potential att utvecklas till något som sticker ut i den svenska deckarmängden.
1 svar på ”CrimeGarden recenserar Bevakaren av Dan Nilsson”
Kommentarer är stängda.