Tord Hubert tillhörde de väletablerade namnen på den svenska deckarscenen under 1970-talet. I höstas återvände han plötsligt, efter många års bortavaro, med Den hänsynslösa jakten på Lilla Syster – en thriller som pendlar mellan Skåne, Indien, Frankrike och Tyskland. Det rör sig dock inte om storpolitiska förväxlingar, utan om individuella konflikter och öden.
Frilansjournalisten och fotografen Peter Raus – som för övrigt var huvudperson även i Huberts förra deckare Den omänskliga faktorn (1982) – har lagt det äventyrliga livet bakom sig och ägnar sig nu huvudsakligen åt att odla och fotografera exotiska blommor. En dag blir han överfallen i sitt hem av två män som söker en icke namngiven kvinna. Samma dag hittas en man död i närheten och Raus får oväntat besök av Anna Bergmark, en läkare han haft ett passionerat förhållande med men inte sett på väldigt länge. Det visar sig att den kvinna männen velat få tag på är Annas syster och snart inleds en jakt som leder från det ena landet till det andra. Kriminella gäng, porrfilmsproducenter, poliser, hippies och släktingar – vem kan Raus och Anna egentligen lita på?
Det märks att Tord Hubert är en erfaren författare. Han skriver bra och historien är välkonstruerad. Det tar tid innan man förstår hur det hela hänger ihop och det finns flera bra villospår. I detektivrollen fungerar Raus också utmärkt, medan Anna förblir relativt anonym. Det senare kan möjligen vara avsiktligt för att uppehålla ytterligare en osäkerhetsfaktor i handlingen.
Min huvudsakliga invändning är att jag tycker att Hubert fallit lite i fällan att skriva för mycket om sex och vackra kvinnokroppar bara för att handlingen delvis rör sig i porrfilmsbranschen. Visst, det finns säkert många läsare som uppskattar detta, men när de långa deskriptiva scenerna (liksom många av de kortare kommentarerna) egentligen inte tillför handlingen någonting känns det hela lite spekulativt och onödigt. Det ska dock sägas att det aldrig är frågan om något förhärligande av sexuellt våld som man kan hitta i exempelvis Dan Buthler och Dag Öhrlunds serie om seriemördaren Christopher Silfverbielke. Hos Hubert handlar det helt enkelt bara om omotiverat många skildringar av sex och halvnakna kroppar.
Men oavsett denna invändning är det kul att se Tord Hubert tillbaka på banan igen och bara att säga välkommen tillbaka!