Deckarseminarietips inför Bokmässan

Är på väg till Bok & biblioteksmässan i Göteborg. Som vanligt konstaterar jag efter att ha bläddrat i seminarieprogrammet att det finns extremt många spännande programpunkter om deckare. Många handlar naturligtvis mest om att en författare berättar om sin nya bok, men det finns också en hel del annat och mera spännande. För min del föredrar jag att inte veta särskilt mycket om en ny deckare när jag ger mig in i den – ofta läser jag inte ens baksidestexten förrän efteråt. Men naturligtvis är det många av författarna som i seminariepunkterna på mässan gör mer än att bara berätta om sin boks handling och huvudpersoner också, och det är då det blir intressant.

Själv har jag tyvärr inget seminariekort i år, men om jag hade det skulle jag särskilt velat höra:

  • ”Nordens främsta exportvara – mord!” idag, fredag, 17.00–18-30, där såväl författare som agenter och andra branschmänniskor diskuterar de internationella framgångarna för Nordic Noir.
  • ”Gangsterstaden Malmö – fiktion och verklighet” lördag 10.30–10.50, där journalisten och deckarförfattaren Olle Lönnaeus talar om Malmö som brottsplats.
  • ”En gång kriminell – alltid kriminell?” lördag 12.00–12.45, där två av de mest intressanta – och kanske mest politiska – svenska deckarförfattarna just nu, Katarina Wennstam och Jens Lapidus, diskuterar svårigheten med att komma undan ett kriminellt förflutet.
  • ”Varifrån kommer ondskan?” lördag 13.00–13.45, min kollega i Svenska Deckarakademin, Maria Neij, intervjuar socialpsykologen och deckarförfattaren Caroline Eriksson och kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson om varför människor begår onda handlingar och varför det är så intressant att skriva och läsa om ondska.
  • ”Årets deckare på svenska” lördag 17.00–17.20, deckarakademikollegorna Lilian Fredriksson, Karl G. Fredriksson och Johan Wopenka berättar om det bästa och det mest originella i deckarfloran hittills i år.
  • ”Finns det manliga och kvinnliga sätt att lösa brott?” söndag 12.00–12.45, Maria Neij samtalar med deckarförfattarna Ingrid Hedström och Yrsa Sigurðadóttir om ifall det är någon skillnad på manliga och kvinnliga huvudpersoner i deckare (seminariet hålls på engelska).

Så ni som har seminariekort, utnyttja det till max och lär er en massa intressant om deckare!

Och här finns hela seminarieprogrammet med lokaler och så.

Växtslinga_böjd_vänster

 

Share