GrimeGarden recenserar Angelika av Karin Valtersson

En av årets första svenska deckardebutanter är Karin Valtersson som numera är bosatt i England. Det är också där hon till stora delar förlagt handlingen i Angelika, en psykologisk thriller om systerskap och dysfunktionella relationer.

Ytligt sett är Angelika och Mikaela så olika två systrar kan vara. Den yngre som flyttar ut i Europa, prövar olika saker och länder för att tillslut gifta sig med en rik brittisk adelsman. Den äldre som bor kvar på uppväxtorten, tidigt skaffade man och barn och nu också tar hand om de åldrande föräldrarna. Den fria och den ansvarstagande. Men när Angelika försvinner från sin tjusiga brittiska tillvaro är det enda Mikaela bryr sig om att finna systern.

Mikaela vet att oavsett vad, skulle Angelika aldrig ha lämnat sin dotter frivilligt, och för att finna systern är hon beredd att släppa allt. Jakten på systern får samtidigt Mikaela att inse hur hon själv bara finns till för andra och aldrig för sig själv – och kanske har systrarna mer gemensamt än vad någon av dem tror.

De två systrarna är stabila huvudpersoner som trots stress och ångest gör vad som krävs av dem i de situationer de hamnar i. Även bifigurerna – i form av kvinnornas familjer, Angelikas tidigare arbetskamrater och hennes nya överklassumgänge – bidrar till att skapa djup i berättelsen. Det enda jag inte är helt förtjust i är de lite tillkrånglade tidsperspektiven med lite för många olika tidsplan som gör det lätt att röra ihop kronologin.

Förutom några mindre konstigheter flyter språket fint och Valtersson har bra driv i berättandet. Även om det på inget sätt är en actionfylld berättelse läser jag den i princip i en sittning. Det är inte särskilt originellt, men för den som gillar deckare som handlar om dysfunktionella relationer där människor visar sig vara annorlunda än vad de först verkar är nog Valterssons debut helt rätt.

Ps. Oklart varför man valt att ge boken ett omslag som med det stämningsfulla landskapet, titeln och titelns typsnitt liksom det framträdande citatet snarast ger associationer till en melankolisk kärleksroman…

Share