Det blev lite debutanttema här på CrimeGarden den här veckan. För någon månad sedan recenserade jag Elisabeth Norebäcks debutdeckare för GotaMedia, men så vitt jag kan se har den bara tryckts i papperstidningarna och ligger fortfarande inte ute på nätet. Så här är recensionen nu i alla fall.
”Elisabeth Norebäck är en av årets många bra svenska deckardebutanter. Med Säg att du är min har hon skapat en psykologisk thriller som är väl i klass med mycket som åstadkoms av betydligt mer erfarna författare.
Psykoterapeuten Stellas ettåriga dotter försvann spårlöst 1994. Nu kommer den unga Isabelle till hennes mottagning i Stockholm – och Stella är övertygad om att hon är den saknade dottern. Är hon det? Och vad var det i så fall som hände där på nittiotalet?
I ett höstlikt Stockholm kretsar Stella och Isabelle runt varandra, alltmedan de berättar sina historier om nuet och det förflutna, hela tiden utan att avslöja för mycket, vare sig för läsaren eller för varandra. Isabelle studerar och har nyligen förlorat sin far som hon stod väldigt nära. Däremot har hon en dålig relation till sin överbeskyddande mor Kerstin, som bor kvar i Borlänge och där plågas svårt av att vara så långt ifrån dottern. Växelvis får vi följa de tre kvinnorna som alla fungerar som jag-berättare, ett smart drag som gör att vi får tre olika röster och tre väldigt olika perspektiv på det som sker.
Med Säg att du är min skriver författaren in sig i den tradition av psykologiska thrillers med opålitliga berättare som börjat bli så populär i Sverige på senare år med författare som exempelvis Camilla Grebe och Caroline Eriksson. Kanske är de inspirerade av internationella succéer i samma genre som Paula Hawkins Kvinnan på tåget och Gillian Flynns Gone Girl, vad som idag ofta betecknas som domestic noir. Kanske kan man också se det ökade fokus på individen som denna typ av deckare representerar som ett utslag av den ökade individualiseringen i samhället i dag.
Säg att du är min påminner snarast som ett psykologiskt kammarspel, där allt kretsar kring de tre kvinnorna. Kring vilka de egentligen är på olika plan och hur de förhåller sig till varandra i ett komplicerat triangeldrama. Detta gör att berättelsen rör sig extremt långsamt framåt, det är väldigt mycket tankar och väldigt lite action. Norebäck bygger dock genom små förskjutningar steg för steg upp en obehaglig känsla av osäkerhet och av att någonting fruktansvärt förr eller senare kommer att hända. Men det tar tid innan vi kommer så långt. Och även om det är bra gjort hade jag gärna sett att Norebäck strukit åtminstone hundra sidor av denna tegelsten till roman. Det är en bok som kräver tålamod.
Men till sist blir det riktigt spännande och Norebäcks lek med sanningar och perspektiv är, som sagt, väldigt skickligt gjord. Sammanfattningsvis är Säg att du är min en välskriven och på alla sätt imponerande deckardebut.”