Svenska Deckarakademins deckarpriser 2018

Svenska Deckarakademin har hållit sitt höstmöte i Eskilstuna i helgen och då bland annat utsett årets pristagare. I samband med ett offentligt framträdande vid Eskilstuna Stadsbibliotek nu på eftermiddagen avslöjade akademin vilka som tilldelas 2018 års deckarpriser.

Priset för ”Bästa svenska deckare 2018” går till Silvervägen av Stina Jackson, med motiveringen: ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland.” (Du kan läsa mer om vinnarboken här, där jag presenterar den tillsammans med några andra av årets bästa deckardebutanter).

Övriga nominerade var:

Carin Gerhardsen: Det som göms i snö

Anders de la Motte: Vintereld

Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening

Anders Roslund: Tre timmar

Stina Jackson med sin bok och sitt prisdiplom.

Priset för ”Bästa till svenska översatta svenska deckare 2018” går till Thomas Mullens Darktown med motiveringen: ”Historisk polisroman i rasismens svarta skugga.”

Övriga nominerade var:

Sharon Bolton: Hantverkaren (The Craftsman, översättning: Åsa Brolin)

Kati Heikkapelto: De försvarslösa (Soujattomat, översättning: Marjut Hökfelt)

Jo Nesbø: Macbeth (Macbeth, översättning: Per Olaisen)

Leïla Slimani: Vaggvisa (Chanson douce, översättning: Maria Björkman)

Eftersom Stina Jackson för sin debutdeckare fick priset för årets bästa svenska deckare delar akademin i år inte ut något debutantpris, trots att året bjudit på många bra debutdeckare, läs om mina personliga favoriter här.

I samband med akademins framträdande närvarade både Karl Berglund – som tog emot akademins fackbokspris för 2017, och Stina Jackson, och de båda intervjuades om sina prisbelönta böcker. Akademin berättade också om sin verksamhet och presenterade samtliga prisnominerade böcker för den närvarande publiken.

Share