Årets deckarpristagare 2016

Nu har Svenska deckarakademin utsett årets pristagare! Efter att ha hållit vårt årliga höstmöte vid Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna, ett möte där vi utöver att ha tagit beslut om pristagare och diskuterat interna angelägenheter även valt in två nya ledamöter, deckarförfattarna Ninni Schulman och Karin Alfredsson – välkomna till akademin! – avslöjade akademin vilka som är årets pristagare i samband med ett offentligt framträdande på Eskilstuna stadsbibliotek nu på eftermiddagen. Och jag ska inte hålla er på halster längre…

Till årets bästa svenska deckare utsåg akademin Malin Persson Giolitos Störst av allt med motiveringen: ”Originellt berättat psykologiskt rättegångsdrama på vasst och roligt språk”. Och till årets bästa till svenska översatta deckare utsågs Ray Celestins Yxmannen med motiveringen: ”Om mord, musik och mysterier i mustig New Orleans-miljö.” (mer om de prisbelönta böckerna kan ni läsa i min tidigare bloggpost nedan).

cimg4885

I år valde man att inte utse någon debutpristagare. Även om det kommit många nya deckardebutanter under året ansåg akademin att det inte riktigt fanns någon som kvalitetsmässigt skiljde sig från mängden tillräckligt för att belönas med ett pris. Inte heller delades något fackbokspris eller något specialpris ut och i år blir det således bara de två stora prisen som delas ut. Man konstaterade dock att 2016 varit ett bra deckarår, och att det inte finns några tecken på att den svenska deckarboomen skulle mattas av – varken kvantitetsmässigt eller kvalitetsmässigt.

cimg4895

I samband med det offentliga programmet på biblioteket berättade och tipsade akademins ledamöter om samtliga de nominerade böckerna. En av akademins nya ledamöter, deckarförfattaren Christina Wahldén, som valdes in i samband med akademins vårmöte i Stockholm, presenterades också för den närvarande publiken och berättade om sitt författarskap. Tyvärr hade ingen av pristagarna möjlighet att närvara med så kort varsel, de kommer att få ta emot sina priser i samband med akademins vårmöte.

 

Share