CrimeGarden recenserar: Bryggan av Cherstin Juhlin

Cherstin Juhlin har annekterat Kristianstad och Åhus som miljö för sin polisromanserie med Annika Vester – polis med några få år kvar till pension – i huvudrollen. I Bryggan (som kom ut redan 2013, men som jag inte kommit mig för med att läsa förrän nu) anmäls en man försvunnen av sin sambo, och Annika engagerar sig i fallet. Parallellt med utredningen får vi också följa Annikas uppväxthistoria med en förtryckande far och ett traumatiskt övergrepp som centrala ingredienser. Det aktuella fallet river upp gamla sår för Annika, samtidigt som hennes far blir allt äldre och skörare. En väldigt stor del av romanen handlar just om Annikas privata liv – så väl om glädjeämnen som om trauman och problem. De senare har dock i stor utsträckning paralleller även i andra delar av berättelsen, och till stor del handlar det om svek och maktspel.

CIMG3463

Juhlin har själv en bakgrund inom polisen och hon är väldigt noga med de yrkesrelaterade detaljerna. Ibland blir det nästan väl omständligt, som när hon återkommande använder förklarande parenteser. Vana deckarläsare är redan relativt välbekanta med polisarbete och då är det bättre att presentera sådant lite mer diskret så att man inte riskerar att läsaren känner sin kunskapsnivå underskattad.

Juhlin är en av de många svenska deckarförfattare som idag kommer ut på mindre förlag, i hennes fall Recito. Bryggan är hennes andra deckare, och en tredje bok i serien kommer förhoppningsvis till nästa år. Stilmässigt finns det något hos Juhlin som påminner mig om Ann-Mari Tormalm, som även hon skriver om en lite äldre kvinnlig huvudperson, men som har Östergötland istället för Skåne som sin huvudsakliga deckarmiljö.

I Bryggan hade jag personligen önskat att lite mer utrymme ägnats åt utredningen och mysteriet och lite mindre åt Annika och hennes liv, men det är en smaksak. För den som vill läsa en polisroman med fokus på relationer som utspelar sig i Kristianstad och Åhus är Juhlins roman dock ett bra val.

Ps. I de vanliga nätbokhandlarna finns Bryggan bara som E-bok, men boken ska gå att beställa i fysisk form direkt från författaren.

Share