CrimeGarden recenserar Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg

En av deckardebutanterna som kom i slutet av förra året, men som jag hunnit läsa först nu är journalisten Hanna E Lindberg. Hennes Sthlm Confidential kretsar kring ett kotteri av mer eller mindre avdankade glamourmodeller som alla tillhör fotografen och skandaltidningsredaktören Lennie Lee’s ”stall”. Boken handlar framförallt om människors drömmar och vad de är beredda att göra för att uppfylla dem.

CIMG4201

I händelsernas centrum står den misslyckade journalisten Solveig Berg, som efter att ha agerat grovt oetiskt har förlorat jobbet. Nu försörjer hon sig som servitris och samtidigt driver hon en nyhetsblogg med samma namn som romantiteln. Där publicerar hon skvaller och nyheter från Stockholms kändiskretsar i syfte att så småningom bli erkänd som en riktig journalist igen och kunna få ett nytt journalistjobb.

En kväll när Solveig är ute på krogen hänger hon på Lennie och hans vänner i förhoppning att det ska kunna leda till en artikel, och när kvällen slutar med att en av modellerna hittas död ser det ut som att hennes tur kanske börjar vända. I samma veva får Lennie – som även han är på väg utför – ett uppdrag som festfixare med ett arvode som skulle kunna säkra hans framtid, men snart följer ytterligare dödsfall.

Styrkan i Lindbergs bok är själva intrigen. Det är en välkonstruerad historia som är lagom oförutsägbar och som innehåller flera intressanta vändningar. Däremot är skildringen av miljöer och gestalter lite platt – med undantag av glamourmodellerna då möjligen som verkligen inte är platta, men vars generösa företräden och blonderade hårsvall gör att de alla framstår som förvillande lika… Modellvärlden framställs som sjaskig och bedagad, som en värld på väg utför, där gränserna till den undre världen är lika flytande som den dyra champagnen och de tjusiga drinkarna. Glamouren är bara yta, och under ytan finns bara smuts, hat och girighet. Det är en männens värld där kvinnorna tillsynes har makten, men egentligen utnyttjas grovt.

Genremässigt är Sthlm Confidential lite svårbestämd. Det finns något närmast pusseldeckaraktigt över den begränsade gruppen med misstänkta och hur alla till slut strålar samman på ett slott på landet. Däremot finns inget egentligt pusslande över Solveigs utredning, utan den för snarare tankarna till något slags psykologisk thriller, men där det psykologiska djupet som brukar göra det hela riktigt spännande saknas. Mina associationer går Jonas Joelson Tabula Rasa Hotels från 2012, det finns något i skildringen av det glamorösa Stockholms meningslöshet och sjaskiga baksidor som de båda böckerna har gemensamt – även om Joelsons bok går mer på djupet psykologiskt sett.

Men trots vissa invändningar är Sthlm Confidential en lovande debut, och med lite mer djup i person- och miljöteckningen skulle Lindberg nog kunna lyfta nivån en bit till. Solveigs bästa väninna har precis kommit in på polisskolan och får förmodligen en lite större roll om det blir en fortsättning, och flera av romanens mer kriminella gestalter skulle också kunna utvecklas vidare framöver. Efter att ha nått slutet på historien man kan misstänka att det så småningom kommer att bli en uppföljare och att det inte är helt osannolikt att den kommer att heta Sthlm Grotesque.

Share

2 svar på ”CrimeGarden recenserar Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg”

Kommentarer är stängda.