GrimeGarden recenserar Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant är en av de mest kreativa bland de svenska deckarförfattarna. Trots att hon länge skrivit på en serie om stockholmspolisen Emma Sköld har varje enskild bok haft ett radikalt annorlunda upplägg jämfört med seriens övriga. Nu har Sarenbrant lämnat serien och polismiljön för att testa ännu ett nytt grepp i en fristående psykologisk thriller.

Bakom din rygg utspelas i frisörmiljö och vi får följa tre frisörer som jobbar på en av Stockholms trendigaste salonger: Stefano, den charmerande ägaren, Jenny, den pålitliga kollegan som länge varit förtjust i Stefano, och Angelina, det vackra nytillskottet, som blir föremål för Stefanos beundrande blickar. Scenen är laddad för triangeldrama, svartsjuka och professionell konkurrens. Jenny börjar snart avsky Angelina, Angelina gör allt för att slå sig fram samtidigt som hon döljer sitt förflutna, och Stefano befinner sig i ekonomisk knipa, något han försöker lösa och samtidigt dölja för världen.

När så först en och sedan ytterligare en av deras kunder mördas kan spelet sätta igång på allvar. Som läsare får vi växelvis följa de tre frisörerna, tillika misstänkta. Upplägget är bra, men som man snart inser kräver det att författaren låter signa gestalter dölja en hel del för oss och kanske berättar de inte ens alltid sanningen för oss. Det här är ett ganska vanligt upplägg i den psykologiska thrillern, men det är en konst att få till det riktigt bra. Sarenbrants variant är klurig, samtidigt som man känner sig lite lurad – det här är inte riktigt ett mysterium man får vara med att lösa, utan allt viktigt döljs i det längsta.

Tyvärr gör upplägget att man som läsare känner sig lite utanför och därför inte heller engagerar sig i berättelsen fullt ut, vilket gör att Bakom din rygg inte tillhör Sarenbrants starkaste böcker. Tanken är dock att detta ska vara första delen i en trilogi, och det ska bli riktigt spännande att se hur Sarenbrant tänker ta det hela vidare.

Share