Intensiv deckarhelg i Eskilstuna

Tillbaka hemma i trädgården efter en intensiv helg i Eskilstuna. Vi har haft höstmöte med Svenska deckarakademin, där vi bland annat utsett årets pristagare (se tidigare bloggpost) och valt in en ny akademiledamot, den eminente Nils Scherman som är deckarexpert och bokhandlare och recenserar deckare på sin blogg och i DAST.

CIMG3334
Akademins preses Johan Wopenka (t.v.) lyssnar medan Bo Lundin (t.h.) berättar om Svenska deckarakademins historia.

Redan på fredagen höll Lilian och Karl G. Fredriksson ett afternoon-tea-program där de berättade om Maria Lang och Stieg Trenter som båda skulle ha fyllt hundra år i år. Årets pristagare annonserades i samband med ett offentligt deckarprogram på Eskilstuna stadsbibliotek på lördagen, där en av deckarakademins grundare, Bo Lundin, också berättade om akademin, Aino Trosell och Ulf Durling pratade apropå sina nya novellsamlingar – Min Grav är din: Krimineller II respektive Höstligheter –  om att skriva deckarnoveller, och jag samtalade med Tove Alsterdal – en av årets pristagare som dök upp som en överraskningsgäst.

Eftersom Svenska deckarbiblioteket som är inhyst i Eskilstuna Stadsbibliotek i år firar 25-årsjubileum hade biblioteket också bjudit in till en jubileumsmiddag som förvandlades till en riktig murder-mystery-dinner med hjälp av en lokal teatergrupp. Själv fick jag äran att spela den avdankade boxaren Lelle, men det var deckarförfattaren Ulf Durling som tog hem showen genom sin inlevelsefulla gestaltning av gynekologen Boris Zjivago.

Jag lyckades mellan varven också klämma in fjorton timmars jobb i Svenska deckarbiblioteket, där jag tittat på förlagens olika deckarserier under 1900-talet, ett jobb som visade sig betydligt mer omfattande och spännande än vad jag kunnat ana. Det var särskilt roligt att få gå ner i magasinet och botanisera bland de enorma deckarsamlingar som finns där – tidigare har jag främst jobbat med den svenska samlingen som står framme i hyllorna uppe i deckarbiblioteket. Men nu har jag samlat en väldig massa material och så får vi se när jag bearbetat det om det räcker eller om det behövs ännu ett Eskilstunabesök snart.

CIMG3343

Tack till alla i Svenska deckarakademin, vid Eskilstuna stadsbibliotek och publiken vid framträdandena som gjort det här till en produktiv och rolig helg!

Share