Intensiv helg med Deckarakademin i Lund

Det har varit en väldigt rolig och intensiv helg med Svenska deckarakademin på besök här i Lund, som visade sig från sin allra vårfinaste sida. Under både lördagen och söndagen har vi haft interna möten där vi diskuterat akademins arbete och vad vi ska göra framöver. På lördagen hade vi också ett offentligt program på Lunds stadsbibliotek, där vi bland annat delade ut den gyllene kofoten till författarna av 2014 års bästa deckare.

CIMG3822Anna Lihammer (debutpriset), Tove Alsterdal (bästa svenska deckare), Jørn Lier Horst (bästa till svenska översatta deckare).

Deckarprogrammet på biblioteket innehöll en mängd olika programpunkter. Här samtalar jag med etnologen Carina Sjöholm om svenska landskapsdeckare och Skåne som deckarlandskap, apropå boken Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland (2014) som jag var redaktör för:

CIMG3789I publiken fanns också några av bokens andra skribenter, Jenny Mårdh, Christina Lennér och Bosse Lundin. Bosse är även en av Svenska deckarakademins grundare, och han berättade om akademin tillsammans med akademins preses Johan Wopenka. Johan delade också ut priserna, här till debutpristagaren Anna Lihammer:

CIMG3793Anna Lihammer deltog också i ett samtal om histriska deckare tillsammans med sin förläggare, Lena Armurén från Historiska Media och akademins Gunilla Wedding:

CIMG3799Gunilla Wedding samtalade också med den norske författaren Jørn Lier Horst som tilldelats priset för bästa till svenska översatta deckare 2014:

CIMG3804Och avslutningsvis samtalade jag med Tove Alsterdal som fick pris för bästa svenska deckare 2014:

CIMG3814

Detta var en del av det digra programmet som fastnat på bild, utöver det samtalade jag exempelvis också om deckarnoveller med en riktig mästare i genren, akademikollegan deckarförfattaren Ulf Durling.

Kvällen avslutades sedan med middag hemma med akademin, pristagarna och övriga inblandade:

CIMG3853

Share