Kortrapport från bokmässan och vidare mot nya äventyr

På tillfälligt besök hemma i trädgården igen efter några väldigt roliga och intensiva dagar på Bokmässan i Göteborg. Jag har minglat, träffat vänner och kollegor – och inte minst en massa härliga deckarförfattare! Jag har marknadsfört boken Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland, bland annat genom ett scensamtal på Lunds universitets monterscen och ett samtal på Crime Scene tillsammans med etnologen Carina Sjöholm och deckarförfattaren Kristina Appelqvist. Jag har blivit bjuden på min första riktiga förlagsmiddag av Makadam förlag som gjort ett fantastiskt jobb med att sälja boken på mässan. Och däremellan har jag hunnit med att smita ut och ha lite privatliv också, där jag träffat vänner och familj i Göteborg. Men framförallt har jag naturligtvis stått på mässans nya deckarscen Crime Scene och intervjuat deckarförfattare.

CIMG4540

Jag pratar om svenska landsbygdsdeckare med Ann Moen på Lunds universitets monterscen (se hela samtalet här).

Ett tjugotal deckarförfattare hade jag förmånen att få samtala med under de två dagar det hela pågick. Det har varit otroligt roligt och lärorikt, och dessutom bra för självförtroendet att få så mycket positiv feedback från både åhörare och författare. Jag tror faktiskt att det hela avlöpte utan några egentliga missöden, även om Stefan Ahnhem efter vårt samtal försynt påpekade att hans huvudperson heter Fabian Risk och inte Rask som jag lyckats säga flera gånger, och trots att jag lyckades säga fel på Marianne Cedervalls efternamn – som tur inte när jag samtalade med henne på scenen, men väl när jag nämnde hennes nya bok i samband med att jag pratade landskapsdeckare på LU:s monterscen. Det är pinsamt att jag ska ha så dåligt minne för namn, jag får jobba på det. Jag bad faktiskt minnesexperten Mattias Ribbing som jag träffade redan på fredagen om tips för hur jag skulle kunna bli bättre på att minnas just namn, men uppenbarligen krävs betydligt mer övning för att jag ska komma ihåg att använda knepen också…

Tyvärr har jag inte tid nu att berätta om allt spännande som författarna sa på Crime Scene, och tyvärr var jag extremt dålig på att ta bilder i helgen, så några fina bilder med deckarförfattarna blev det inte heller. Men Lunds universitet filmade samtalet jag var med i på deras monterscen, så det kan ni åtminstone ta del av här.

Nu närmast bär det av till en deckarkonferens i Aalborg i Danmark där jag ska föreläsa om ”Dark Desires: Why International Readers (and Viewers) Crave Nordic Noir”, och sedan direkt vidare till Åbos bokmässa i Finland där jag ska föreläsa om ”Swedish Crime Fiction in the 2000’s” och hålla i ett scensamtal om ”Images of Sweden in Swedish Crime Fiction” med Liza Marklund, Håkan Nesser, Stafan Ahnhem, Anna Lihammer och Kristina Ohlsson. Ska bli jättekul, men kräver som sagt en del förberedelser…

CIMG4531

Fantastisk kvällsvy från restaurangen där Makadam bjöd på förlagsmiddag.

CIMG4530

Och härlig utsikt över Liseberg från hotellrummet.

 

Share