Om rasistiska spår i deckare

I går kväll talade jag om rasism och svenska deckare på Stockholms stadsbibliotek, och samtalade med Christoffer Carlsson om hans tankar bakom skildringarna av extremism i den senaste deckaren Den fallande detektiven (2014). Som alltid är det kul att prata med Christoffer, han är skarp och kan en massa, samtidigt som han har tydliga åsikter och en underbar entusiasm som smittar av sig.

CIMG3711

Vi höll till i Rotundan, och det var lite magiskt att få vara där i Asplunds fina bibliotek och prata, även om akustiken var rätt skum. Det hela var väldigt fint ordnat, och roligt också att ha en publik som både var betydligt yngre och mer varierad än vad den vanligtvis är när jag är ute och pratar på bibliotek. Förmodligen berodde det senare på ämnet och på att föreläsningen ingår i en serie olika evenemang om rasism som biblioteket ordnar under våren under rubriken ”Litteratur X”.

CIMG3706

Deckare och rasism är inget jag sysslat särskilt mycket med tidigare, med undantag för några enstaka nedslag, bland annat har jag skrivit om hur Mankell skildrar den Andre och om de många deckare som under 2000-talet skildrar svenskars förhållande till de tyska nazisterna under andra världskriget. Men efter att ha letat och konsulterat ett par andra deckarexperter kunde jag konstatera att det faktiskt finns väldigt lite rasism i svenska deckare, både historiskt och idag. Visst finns det några undantag, och visst finns det stereotyper om olika folkgrupper under olika perioder, men stereotyperna är sådana som legat i tiden och som i de flesta fall förmodligen inte hade rasistiska syften. Idag är den ”grupp” som framförallt stereotyperas i svenska deckare östeuropéerna, som nästan alltid framställs som kriminella.

CIMG3710

Som ni säkert vet så är Christoffer Carlsson också kriminolog, och han presenterade en massa fakta och siffror som visade varför de högerextrema rörelserna faktiskt är värre än de vänsterextrema (en uppdelning som han också betonade är en förenkling). Alltid fantastiskt när man får lära sig en massa saker också och inte bara vara den som förmedlar kunskap till andra. För er som missade framträdandet igår har ni en ny chans att höra mig samtala med Christoffer Carlsson på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka den 26 april, 13.00. Då kommer det inte handla huvudsakligen om rasism och extremism, men det är inte omöjligt att vi ändå kommer in på det igen.

Förhoppningsvis kommer det också en artikel i Stockholms Fria tidning apropå ämnet nästa fredag.

Share