Trädgårdsbatalj i Ysby

Som ni kanske märkt har jag semester. Eftersom jag försöker att även ge min dator så mycket semester som möjligt har det inte blivit lika många uppdateringar som vanligt här de sista veckorna. Vanligtvis skriver jag ju bara om deckare här, men jag misstänker att ni anat att ett av mina andra stora intressen är trädgård. I helgen deltog jag i något som kallades Trädgårdsbataljen i Ysby utanför Laholm, ett roligt och väldigt inspirerande evenemang där jag också träffade en massa nya och fantastiska människor.Lite deckarprat blev det naturligtvis också – som alltid när man träffar passionerade deckarläsare – och dessutom fick jag testa ett nytt, kul deckarspel.

2015-08-08 16.10.30

Rondellen där vi tävlade inför en intresserad publik. Mitt lags trädgårdsanläggning i förgrunden, andra lagets i bakgrunden.

Inbjudan till Trädgårdsbataljen dök på något oklart sätt upp via Facebook, och det gick inte att motstå den. Så när det stod klart att jag faktiskt fick vara en av deltagarna i bataljen styrde jag ratten mot Ysby utanför Laholm i lördags. Väl där möttes jag av en samling varma och generösa människor som trots att det inledningsvis regnade var precis lika entusiastiska som jag för att få sätta spaden i jorden.

Som värd för det hela stod Peter Bengtsson, för de flesta kanske främst känd som en av deltagarna i SVT:s tävlingsprogram Trädgårdskampen. Tillsammans med konstnären Maggan Ek har Peter i Ysby anlagt en trädgård som inte liknar någon annan. Där finns också ett café, en liten butik och ett galleri. För er som aldrig varit där och som är det minsta lilla trädgårdsintresserade kan jag verkligen rekommendera ett besök – nu i augusti är det öppet lördagar och söndagar 13-17. Större dos trädgårdsinspiration och kreativa idéer är det nog svårt att hitta någon annanstans. Mer info hittar nu här. Och även alla andra tider kan man i rondellen utanför Peters och Maggans trädgård numera också beskåda resultatet av trädgårdsbataljensdagen.

Själva bataljen bestod i att vi tävlade i två lag med fyra personer i varje. Ett lag leddes av Peter själv och ett av Tony Johansson, vinnare av SVT:s Trädgårdskampen. Uppgiften bestod i att under dagen anlägga den snyggaste och bästa planteringen i varsin halva av en rondell. Till vårt förfogande fanns en massa material – jord, sand, grus, sten, torvblock osv. och en uppsjö av växter, allt från ettåriga sommarblommor till stora buskar och perenner. Jag hamnade i Tonys lag med Bia och Inge som båda var mer lokala förmågor, och tillsammans hade vi fantastiskt kul när vi planerade, jobbade och planterade.

2015-08-08 16.13.46

Tony, jag, Bia och Inge.

Det regn som inledningsvis förvandlade rondellen till ett gyttjehav upphörde dock snart och ju mer vi jobbade, desto finare blev vädret för att så småningom sluta i en härligt solig kväll. I mitt lag anlade vi en trädgård som böljade i mjuka kullar och delades av genom en slingrande grusgång. Temat var romantiskt och den ena delen av trädgården gick i rosa och knöts ihop av ettåriga växter med silvriga och röda blad och den andra gick i ljusblått och hölls samman av ettåringar med silverfärgade blad och vita blommor. Det hela kantades omväxlande med kullersten och torvblock.

2015-08-08 16.22.52

Tony putsar till det sista inför bedömningen.

2015-08-08 16.10.01

Vår vinnarträdgård.

När tiden gått ut bedömdes de båda trädgårdarna dels av den sjuttiohövdade publiken som varit där och hejat på oss och tittat på när vi jobbat under hela dagen, dels av Laholms stadsträdgårdsmästare Stefan Persson. Med knapp marginal vann mitt lag både publikens och domarens pris – men domaren passade också på att utdela ett hedersomnämnande till det andra laget som också skapat en helt fantastisk trädgård. Det hela dokumenterades under dagen av ett filmteam, och så småningom kommer det att resultera i en film som man då kan se på Allt om Trädgårds webb-TV.

2015-08-08 16.20.50

Andrapristagarna bakom delar av sin trädgård.

Sedan fortsatte kvällen hos Peter och Maggan tillsammans med de tävlande med grillning, Black Stories – ett deckarspel som var helt nytt för mig och väldigt roligt – musicerande och en hel del deckarsnack…

2015-08-08 19.11.47

Grillning på gång.

Mer om tävlingen kan ni läsa i Hallandsposten och i Laholms Tidning idag (den förra artikeln kan läsas i sin helhet på nätet nu, den senare har en stor artikel i pappersupplagan, men den ligger inte på nätet ännu). Stort tack till Peter, Tony, Maggan och alla andra underbara människor som gjort detta till en av sommarens mest minnesvärda helger! Och missa som sagt inte Peter och Maggans trädgård om ni är i närheten av Laholm någon helgeftermiddag nu i augusti.

Share