CrimeGarden recenserar Av jord är du kommen av Thomas Erikson & Christina Granbom

Det är sällan man stöter på svenska deckare som känns som något helt nytt, men så är faktiskt fallet med Av jord är du kommen. Den originella huvudpersonen, den desperata men målmedvetna begravningsentreprenören Rita Benson, är ett riktigt välkommet nytillskott i den svenska deckarfloran.

CIMG4682

I Av jord är du kommen har Rita Benson blivit lämnad av sin man. Men som om inte det var nog har han också tömt alla familjens konton och dessutom under en längre tid svindlat familjeföretaget, en liten begravningsfirma i Arboga, på allt. Rita har plötsligt ingenting förutom två absolut odrägliga tonårsbarn och en konkursmässig begravningsbyrå. Men som om hon plötsligt väckts ur en mångårig dvala bestämmer hon sig för att inte knäckas så lätt och ger sig i kast med att få firman att gå runt. Och vad är det viktigaste för en begravningsbyrå? Jo, att man har kunder, naturligtvis, döda kunder…

Som tur är verkar en seriemördare härja i Arboga, och kvinnor hittas ihjälslagna. Den stilige men ensamme polisen Mikael Göransson kommer ingen vart med utredningen, trots hjälp från Riksmordkommissionen. Men varför dyker Rita Benson upp i alla utredningarna?

Som läsare får vi huvudsakligen följa Rita och hennes kamp med att få firman att gå runt, men mellan varven följer vi också hennes förrymde man, polisen Mikael Göransson och en envis lokal journalist. Parallellt med begravningsbestyren klurar Rita också på vad som kan ha hänt med de mördade kvinnorna, som bland annat har det gemensamt att de inte tillhörde Ritas favoriter under skoltiden.

Det är ett nöje att se hur Rita Benson växer fram, och växer, under berättelsens gång. Hon tillhör de deckarhuvudpersoner på senare år som inte tar det där med lagen alltför bokstavligt. Hon är framförallt pragmatisk snarare än moralisk, och hon har en kombination av naivitet och målmedvetenhet som gör att hon inte är förutsägbar.

Berättelsen är också intressant, framförallt de delar som just handlar om Rita – hennes patetiske mans eskapader är inte alls lika spännande även om man anar att de kommer att leda till betydande komplikationer i nästa del i serien. Lite snopet tvingas man dock inse på slutet att man inte får svar på alla frågor, och att den här serien således även på det sättet skiljer sig från många vanliga deckarserier. Oftast brukar det ju finnas åtminstone ett ”fall” som avslutas helt i varje bok, även om det också kan finnas något brott som löper genom serien och saker som kan förbli outredda i huvudpersonernas privatliv när en enskild bok tar slut.

Språkligt finns det rum för förbättringar och den finns också några korrekturfel, men samtidigt präglas boken av en berättarglädje och en subtil svart humor som gör att man har överseende med bristerna. Så jag ser verkligen fram emot att snart få träffa Rita Benson igen och se hur det ska gå för henne, begravningsbyrån och alla potentiella lik i Arboga.

Varken Thomas Erikson eller Christina Granbom är några debutanter i deckarsammanhang. Eriksson har skrivit fyra thrillers med beteendevetaren Alex King i detektivrollen, och Granbom har skrivit två polisromaner med Mildred Carlesten i Kungsör i huvudrollen. Men Av jord är du kommen är deras första gemensamma deckarprojekt.

Share