CrimeGarden recenserar Falco av Kallentoft & Karolina

Efter fyra böcker i Herkules-serien tillsammans med Markus Luttemann har Mons Kallentoft nu bytt skrivpartner. Falco är samskriven med Anna Karolina, och den nya duon verkar ha samarbetat minst lika bra som den tidigare. Falco smälter väl in och tidigare fans av serien lär inte bli besvikna.

Polisen Zack Herry befinner sig plötsligt mitt i ett terrorattentat i Stockholms tunnelbana. Han tvingas skjuta terroristen, en ung flicka, men får känslan att hon var ute efter honom personligen. I samma veva hittas en av polisens informanthanterare torterad och mördad. Zack får ta över en okänd informant som infiltrerat verksamheten kring en känd kriminell. Samtidigt förälskar han sig igen och han fortsätter att söka sina biologiska rötter.

Falco har förmodligen seriens mest komplicerade intrig, det är väldigt många bollar i luften på en gång och tempot är högt. Boken är ett praktexempel på den nya typen av svensk polisthriller och den är en riktig bladvändare. Samtidigt blir det nästan väl mycket på en gång, vilket gör det lite svårt att få en ordentlig bild av alla gestalter som dyker upp. Trots att Kallentoft och Karolina tar upp många aktuella samhällsfrågor är det tydligt att det är underhållningsvärdet som har prioritet över samtidsanalys och persongestaltning. Det förflutna gör sig ständigt påmint på nya sätt och det är en utmaning att hålla alla trådar i huvudet.

Zack som centralgestalt fungerar dock utmärkt och trots hans många olika typer av relationer och lojaliteter är och förblir han den ensamme hårdkokte hjälten som ständigt hamnar i knipa och ställs inför nya utmaningar. I denna bok blir det ännu tydligare än i de tidigare att han fungerar som en modern Herkules som ständigt tvingas till nya stordåd. De mytologiska inslagen är också ovanligt framträdande denna gång.

Valet av Karolina som skrivpartner är uppenbarligen lyckat och det är tydligt att de två inspirerar varandra att ta ut svängarna i intrigen. Språkligt kan man möjligen se att Kallentofts poetiska utsvävningar tonats ner något, men annars är drivet i berättandet detsamma som tidigare. Den komplicerade relationen mellan Zack och barndomsvännen Abdula fungerar som en motsvarighet till den mellan polisen Amanda Paller och den kriminelle Adnan Nasimi i Karolinas egen deckarserie, och inte heller hennes tidigare läsare lär bli besvikna på Falco.

Share