CrimeGarden recenserar Fredsdrottningen av Klas Corbelius

Bland deckardebutanterna från förra året som jag inte hunnit skriva om tidigare återfinns Norrköpingssonen och lokalpolitikern Klas Corbelius som åstadkommit en romantisk politisk thriller med Stockholm som huvudsaklig spelplats.

I Fredsdrottningen möter vi den socialdemokratiska riksdagspolitikern Juliana Johansson från Norrköping som kämpar för att avskaffa den svenska vapenexporten. Men alla är inte på hennes linje och när en av hennes kontakter blir mördad blir allt på blodigt allvar. Mot bakgrund av politiska intriger och den arabiska vårens oroligheter i Bahrein driver Juliana sin politik vidare, samtidigt som hon blir kär i polisen Veronica som arbetar med utredningen.

Corbelius styrka som författare ligger i insikterna om hur det politiska systemet fungerar, men samtidigt tar de politiska skildringarna lite fokus från själva mordintrigen och gör det svårare för läsaren att hänga med i handlingen. Handlingen har också krånglats till i onödan genom att författaren gett Juliana ett komplicerat förflutet som egentligen inte behövts. Boken hade också mått bra av att författaren skippat de explicita sex- och actionscenerna, som inte utgör hans starkaste kort.

Språkligt flyter det bra, men det finns samtidigt en del konstigheter som exempelvis korridorer som beskrivs som ändtarmar, bilsäten som är bebismjuka och tårtliknande stolar med rosa foder (?). Det vimlar dessutom av kvinnor med romantiskt klingande namn och smaragdgröna ögon, något som nog hör hemma mer i romance-genren.

Själva ämnet med Sveriges vapenexport känns dock högaktuellt, inte minst som Sverige nu i mars faktiskt skärpte sina regler för vapenexport till diktaturer. Men Juliana hade knappast varit nöjd med de nya reglerna som fortfarande gör det möjligt att exportera vapen även till icke-demokratiska länder. På samma sätt lämnar Fredsdrottningen som deckare också en del utrymme för förbättring.

Share