CrimeGarden recenserar: Hennes ögon blå av Lisa Hågensen

Det är allt fler författare som blandar deckaren med andra populärgenrer: med skräck, fantasy, romance, erotica och så vidare. En av fjolårets debutanter, Lisa Hågensen, har hakat på trenden och skrivit en psykologisk deckare med historiska och övernaturliga inslag.

CIMG3503

Hennes ögon blå (2014) utspelar sig 2011 och 1671 på den bohuslänska landsbygden. I nutidshistorien – som utgör berättelsens primärplan – möter vi bibliotekarien Raili Rydell som tillbringar sommaren i ett torp vid en sjö långt ute på landet. Där bekantar hon sig efterhand med de övriga boende runt sjön, men när en av hennes nya vänner hittas drunknad anar hon att allt inte står rätt till. Hon börjar snoka runt för att ta reda på vem som kunnat och velat ta livet av mannen, alltmedan skogen runt sjön framstår som mer och mer hotfull och skrämmande.

Hågensen har skapat en komplex berättelse som innehåller allt från försvunna barn, galna kvinnor och lockande attraktiva män till häxprocesser och smygande skräck. Personligen hade jag föredragit om de övernaturliga inslagen lämnats utanför historien och Hågensen istället förstärkt de pusseldeckarelement som också finns där med den begränsade kretsen människor och den avgränsade miljön kring sjön. De paralleller som kunnat dras mellan kvinnornas utsatta situation i det förflutna och i nuet utnyttjas inte heller till fullo. Men Hågensen skriver med bra flyt och stor berättarglädje, och jag sträckläser hennes berättelse. Där finns några mindre språkliga konstigheter, men inget som stör helhetsupplevelsen.

Hågensen är skicklig på att måla upp skräckstämningar och jag hade gärna sett att hon till kommande böcker behållit dessa men skippat de övernaturliga förklaringarna. Den lantliga miljön och thrillerkänslan i kombination med den kvinnliga amatördetektiven och hennes kvinnliga sparringpartner (bibliotekariekollegan Ylva) får mig att associera till Ingrid Hedströms Bortfall (2014). Hågensen rör sig således i gott sällskap. Även om hon har en bit kvar till Hedströms nivå är Hennes ögon blå en lovande debut och jag ser fram emot att se mer av Hågensen framöver.

 

Share

1 svar på ”CrimeGarden recenserar: Hennes ögon blå av Lisa Hågensen”

Kommentarer är stängda.