CrimeGarden recenserar Nyttig idiot av Daniel Söderqvist

En av årets nya deckardebutanter är Daniel Söderqvist som låter Nyttig idiot utspela sig i mediemiljöer i Norrköping. Årsdagen närmar sig för ett fem år gammalt styckmord och journalisten John Carlsson som arbetar på den lokala TV-kanalen ska göra ett inslag om mordet. När polisen läcker nya uppgifter om mordet väcks Johns intresse, samtidigt som han också känner sig lite utnyttjad då han inser att han går polisens ärenden. Det finns också ett antal dödsfall i närområdet som förklarats som olyckor…

CIMG4651

Söderqvist som själv arbetat som journalist under många år kan sina mediemiljöer och Nyttig idiot handlar mycket om konkurrensen mellan de olika lokalmedierna (anonymiserade men lätt identifierbara), om att vara först och att veta mest när det händer något. Samtidigt finns hela tiden risken att man som journalist går någon annans ärenden – polisens, politikernas eller de kriminellas – och blir deras ”nyttiga idiot”. Skildringen av de lokala Norrköpingsmiljöerna och av frågor som rör det lokala är också initierad. För den som har ett intresse för Norrköping gör det boken extra attraktiv, men för andra kan det förmodligen bli lite i mesta laget ibland när även sådant som egentligen inte har någon relevans för själva handlingen tas upp, exempelvis den eviga frågan om var en eventuell gemensam flygplats för Norrköping och Linköping borde läggas.

Huvudpersonen John är väl tecknad. Han är en klassisk nyfiken deckarjournalist, men med ovanligt få olater – han dricker inte ens alkohol. Som en relativt lycklig singelman i fyrtioårsåldern lever han ett liv baserat på rutiner, har till intet förpliktigande relationer med kvinnor och ägnar största delen av sin tid åt jobbet som engagerad nyhetsjournalist. Bland bokens övriga aktörer stöter vi på så väl poliser och kommunpolitiker som MC-gäng. En av de mer framträdande gestalterna är en kvinnlig polis som brottas med problem så väl på jobbet som privat och som pendlar mellan att manipulera andra och att själv bli förd bakom ljuset. Mellan henne och John finns en konstruktiv arbetsrelation, som dock är grundad på ett väldigt skört förtroende.

Bortsett från det obegripliga i att så väl polisen som huvudpersonen redan från början är helt låsta vid att mördaren nödvändigtvis måste finnas på offrets arbetsplats, har Söderqvist skapat en rimlig mordgåta. Spänningen genereras framförallt genom att John utsätts för fara och det är ett koncept som fungerar väl och som även skapar nödvändig kontrast till de mer alldagliga diskussionerna om medieetik och lokalpolitiska frågor. Språkligt flyter det för det mesta väl med undantag för en hel del korrekturfel (men är enligt författaren åtgärdade i den andra upplagan av boken som finns ute nu).

För den som gillar Norrköpingsskildringen hos Emelie Schepp är det väl värt att också testa Söderqvist. Förpackningen är inte riktigt lika professionell, men här saknas definitivt inte kvaliteter. Nyttig idiot är en lovande debut och det ska bli spännande att se vad Söderqvist åstadkommer framöver. Boken avslutas med några inledande sidor till uppföljaren där det avslöjas att vi så småningom kommer att få följa John vidare till El Salvador. Då författaren också tillbringat flera år som journalist i Sydamerika kan man misstänka att även de nya miljöerna kommer att bli kunnigt skildrade.

Ps. Boken är tillgänglig hos lokala bokhandlare i Norrköpingstrakten och kan annars enklast beställas via författarens Facebooksida som ni hittar här.

Share

1 svar på ”CrimeGarden recenserar Nyttig idiot av Daniel Söderqvist”

Kommentarer är stängda.