CrimeGarden recenserar Står dig ingen åter av Anna Karolina

Anna Karolina tillhörde fjolårets deckardebutanter med sin genialt betitlade Stöld av babian, som jag tidigare recenserat här på sidan. Förutom att debuten hade en titel som fastnade hade den också intressanta karaktärer, och det är kul att nu få återse dem i uppföljaren Står dig ingen åter.

CIMG4516

Denna gång handlar fallet som polisen Amanda Paller och hennes kollegor utreder om människor som begår fruktansvärda mord på sina närmaste under påverkan av en så kallad ”kannibaldrog”. Amanda fortsätter också korståget för att hämnas sin syster. Systern tog livet av sig efter att ha blivit våldtagen, och i debuten fick vi följa hur Amanda hämnades på några av de inblandande, men ännu har inte alla fått vad de förtjänar. Även denna gång rör sig Amanda hela tiden på båda sidor om lagen, och parallellt med den drogrelaterade utredningen driver hon en egen undersökning där hon under falsk flagg nästlar sig in i de kriminella kretsarna.

Men egentligen är berättelsens nav de passionerade känslor som fortfarande kan anas mellan Amanda och Adnan Nasimi. Efter flera år på flykt utomlands efter händelserna i förra boken återvänder Adnan nu till Sverige där han dels är efterlyst för polismord, dels jagad av kriminella som tror att det är han som tagit pengarna från det stora rånet de begick i Stöld av babian. För att rentvå sitt namn måste han återigen ge sig in i den kriminella världen, men där stöter han ihop med Amanda och vad han inte vet är att han är far till hennes barn.

Trots den tidspress som ligger i brådskan med att stoppa distributionen av ”kannibaldrogen”, och inte minst i att stoppa mördaren som använder sig av drogen, innan fler dör, är det ändå framförallt spänningen mellan Amanda och Adnan som skapar det driv som gör Står dig ingen åter till en riktig bladvändare. Även Amandas dubbelspel och de många lögnerna som döljs under ytan, och som när som helst kan sätta huvudpersonerna i livsfara om de skulle avslöjas, är en viktig del i spänningsskapandet.

Anna Karolinas nya roman kan sägas vara en polisthriller, men där fokus egentligen ligger mer på thrillerelementen och på det privata än på den faktiska polisutredningen och polisarbetet. Trots att Anna Karolina själv är polis har hon skapat en kvinnlig huvudperson som snarare hör hemma i den hårdkokta skolan. Amanda är något av en ensamvarg och styrs helt av sin egen moral och sin egen agenda, och för henne kommer lagens bokstav alltid först i andra hand.

Invändningar? Ja, det skulle framförallt vara att författaren lite för mycket använder sig av det enkla knepet att utsätta barn för fara för att driva upp spänningen och för att få skurkarna att framstå som ännu mer osympatiska. Lite balanseras detta dock upp av den komplexa bild som skapas av åklagaren Pia som ofrivilligt blivit bonusförälder, något som hon inte alls är särskilt entusiastisk för, vilket faktiskt visar sig få konsekvenser för bokens klimax.

Precis som debuten är Står dig ingen åter en ovanligt välskriven och välarbetad deckare, en värdig uppföljare till Stöld av babian, och en bok som bekräftar att Anna Karolina är en svensk deckarförfattare att räkna med även framöver. Blir det en fortsättning? Självklart, det finns fortfarande mycket outrett mellan Amanda och Adnan, så väl privat som polisiärt, och än finns det flera som har anledning att hämnas både på Amanda och Adnan…

Share