CrimeGarden recenserar Synden straffar sig själv av Björn Persson

Ytterligare en deckare som kravlat sig upp till toppen av 2016 års lästa travar är Björn Perssons tredje deckare, Synden straffar sig själv, som utspelar sig i lätt förklädd Sundsvallsmiljö. Under en rättegång i Sundsvalls Tingsrätt får den illa omtyckte advokaten lite oväntat tre invandrarungdomar frikända från ett misshandelsåtal. Men när en av ungdomarna sedan dör och advokaten försvinner ger sig både polisen, med Stig Elofsson i spetsen, och journalisten Lenny Eriksson i kast med att försöka ta reda på hur det hela kan hänga ihop.

Persson är vid det här laget varm i kläderna som författare och de som följt hans författarskap är nu väl bekanta med Elofsson och Lenny. Det är också kul att travmiljön, som blivit lite av författarens signum, får spela en relativt stor roll även denna gång.

Däremot innehåller den nya boken inte precis några positiva kvinnobilder – inte för att männen skildras mycket bättre, men det är ändå en tydlig gradskillnad. Bland kvinnorna finns det egentligen inte någon som har någon enda positiv egenskap. Lika illa står det till med alla gestalter med utländsk bakgrund som deltar i händelseförloppet. De är alla kriminella och ondskefulla. Enda undantaget från båda dessa två stereotyper är en kvinnlig polis med invandrarbakgrund, men hennes enda funktion denna gång är att vara gravid och hjälplös, vilket ju inte hjälper upp det hela särskilt mycket. Generellt är de flesta gestalter i boken är lite som karikatyrer, vars utmärkande drag och egenheter presenteras med klar övertydlighet.

Det har också slarvats lite med korrekturläsningen denna gång, men själva intrigen funkar bra och tempot stegras successivt genom berättelsen som tar många och oväntade vändningar. När handlingsförloppet väl kommit igång på allvar är det rejält med action och så väl skurkar som poliser dör som flugor. Även om detta inte är min favorit bland Perssons deckare är det tydligt att han blir en allt säkrare deckarförfattare. Till nästa gång hoppas jag dock att vi får se lite mer komplexa bilder av kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

Share