Irländska deckartips från Galway

Har precis kommit hem från en spännande deckarkonferens i Galway, Irland. På konferenser är det naturligtvis mest forskare som träffas och pratar om deckare, men ofta bjuder man även in någon författare. I Galway var det Anthony Quinn, deckarförfattare från Nordirland, som var årets gäst.

Han pratade väldigt inspirerande om sitt skrivande, och inte minst om hur han såg på olika tidsplan i relation till platsen. Hur man kan se tidsplan som olika lager som fortfarande finns kvar, särskilt på landsbygden där saker och ting inte förändras så mycket, medan det förflutna försvinner på ett annat sätt i stadsmiljöer. Tänkvärt tyckte jag. Jag fick också med mig hans prisade debutdeckare, Disappeared (2012), hem. Den kom väl rekommenderad från flera av de irländska konferensdeltagarna, och det ska bli spännande att läsa den med allt Quinn talade om i bakhuvudet.

På flygplatsen på väg hem köpte jag också Tana Frenchs senaste deckare, The Trespasser (2016), och den ser jag mycket fram emot att få läsa. Hon tillhör en av mina personliga favoritförfattare och skriver originella psykologiska thrillers med polisromaninslag. Men det blir nog först i sommar det blir tid att läsa irländarna. Först finns en stor trave med nya svenska deckare som ska läsas.

ps. Min digitalkamera verkar ha lagt av helt, så därför får ni tyvärr stå ut med bilder från min halvkassa mobilkamera ett tag.

ps2. Har ni inte gjort det så läs också Ken Bruens fantastiska Jack Taylor-serie som utspelar sig i just Galway – hårdkokt, originellt och riktigt bra med underbar lokalfärg.

Share