Deckarnummer av litteraturtidskriften Parnass

Svenska kulturtidskrifter intresserar sig sällan för deckare, men nu har litteraturtidskriften Parnass gjort ett undantag och skapat ett specialnummer om deckare.

En stor del av betoningen ligger på den svenska deckarhistorien med Carl Jonas Love Almquist, Prins Pierre, Frank Heller, Maria Lang och Stieg Trenter, men det finns också ett par artiklar om dagens deckarscen. Karl Berglund skriver om den svenska deckarvågen på 2000-talet med Stieg Larsson i spetsen, som ett bokmarknadsfenomen; Ulf Durling berättar om Svenska deckarakademin; det finns en intervju med författaren Olivier Truc; och så har jag skrivit en artikel om trender på den svenska deckarscenen idag. Här hittar ni info om hur ni får tag på tidskriften.

För er som är i Stockholm nu på onsdag, 31 maj, hålls också ett program på Stadsbiblioteket kl 18.00 apropå Parnass deckarnummer. Där medverkar bland andra  några av skribenterna och deckarförfattaren Arne Dahl. All info om arrangemanget hittar ni här, och föranmälan rekommenderas tydligen.

Share