Recension av Gustav Skördemans Geiger

Många svenska deckardebutanter kommer idag från film- och TV-världen. Nu sällar sig även Gustaf Skördeman till denna skara. Nedan min recension för Gota Media i våras.

Efter en dramatisk inledning där en äldre kvinna efter ett telefonsamtal skjuter sin man och lämnar hemmet, får vi i Geiger parallellt följa polisutredningen och hur kvinnan sedan agerar. Hon visar sig var en så kallad ”sleeper agent,” en utländsk spion som levt ett vanligt liv i Sverige sedan kalla krigets dagar i väntan på att aktiveras och utföra ett uppdrag för en främmande makt. Och nu är det dags.

Berättelsens huvudperson Sara Novak är polis och jobbar i Stockholms prostitutionsgrupp. Som barndomsbekant till familjen får hon insyn i mordutredningen och påbörjar dessutom sin egen privatspaning. Steg för steg avslöjas så väl spionintriger som svarta familjehemligheter, samtidigt som Sara har det tufft både i jobbet och privat.

När det gäller spionhistorien har Geiger många likheter med Mankells sista Wallanderroman, Den orolige mannen. Här blir det dock lite spretigare när det politiska kombineras med ett tematiskt fokus på övergrepp mot unga kvinnor, en kombination som också ger associationer till Boije af Gennäs Motståndstrilogin.

På det stora hela är dock Geiger en originell, välskriven och imponerande debut. 2020 lovar att bli ett starkt deckardebutantår, och hittills är detta en av mina favoriter.

Share