CrimeGarden recenserar Den blå poetens kärlek av Lone Theils

Det är roligt att fler av de nya spännande danska deckarförfattarna nu också börjar översättas till svenska. Ett bra exempel är Lone Theils, vars debutdeckare Flickorna på englandsbåten översattes förra året, och nu i år har även uppföljaren, Den blå poetens kärlek, getts ut på svenska i översättning av Margareta Järnebrand.

I den nya boken möter vi återigen den danska journalisten Nora Sand, som jobbar som frilansjournalist i London. Hon får kontakt med en iransk poet som flytt till Danmark, och som ber henne leta efter hans hustru som verkar ha försvunnit i London. Detta leder Nora till platser och sammanhang som hon aldrig kunnat föreställa sig

Vi hör allt oftare idag om flyktingar som försvinner spårlöst och/eller som lever under omänskliga förhållanden. Den blå poetens kärlek handlar just om hur illa många flyktingar behandlas idag. Nora upptäcker att de som ska utvisas från England förvaras under fängelselika förhållanden där de är fullständigt rättslösa. Som allt oftare i deckarna idag – och förmodligen i verkligheten också – är det närmast maffialika privata säkerhetsfirmor som sköter mycket av det som tidigare var myndigheternas jobb. Detta gör också att det saknas insyn. Och när ingen ens vet var du finns är det inte svårt för mäniskor som saknar skrupler att utnyttja dig på värsta sätt…

Att ha en dansk huvudperson i en roman som huvudsakligen utspelar sig i London ger också ett tacksamt ”dubbelperspektiv”, där Nora kan se staden där hon bott i under många år både utifrån och inifrån.

Thiels har åstadkommit en samtidsdeckare som sätter fingret på många viktiga frågor. Det är en spännande berättelse, men samtidigt kontrasteras också hemskheterna med feelgood-element – inte minst i form av ett starkt fokus på mat och matlagning. Nora Sand är en tuff, men samtidigt sårbar detektivgestalt som finner trygghet just i att äta och laga mat. Många av bokens skildringar skulle förmodligen kunna fungera som recept, och man blir väldigt sugen på att själv sätta igång i köket när man läser.

Theils rekommenderas således varmt till den som är nyfiken på att upptäcka nya danska deckarförfattare. Och när jag intervjuade henne på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november avslöjade hon också att vi snart har fler böcker om Nora Sand att se fram emot.

Share