CrimeGarden recenserar STHLM Grotesque av Hanna Lindberg

I Hanna Lindbergs nya deckare har Börshuset vid Stortorget i Gamla stan i Stockholm byggts om till en gigantisk lyxrestaurang, STHLM Grotesque. Där hålls en gala där det årliga priset Guldkocken ska delas ut. Men plötsligt slocknar ljuset och en kvinna på scenen skjuts. I publiken finns journalisten Solveig Berg, som vi träffade i Lindbergs debutdeckare STHLM Confidential härom året (se min recension av den här), men denna gång utforskar hon krogbranschen istället för modellbranschen. Solveig jobbar nu som krogrecensent för en fruktad websida, och det är hennes chef Vanja som blir skjuten.

Polisen vill av någon underlig anledning inte ens höra vad Solveig har att berätta om Vanja, och istället bestämmer hon sig för att själv försöka ta reda på vad som hänt. Samtidigt kommer skandalfotografen Lennie Lee ut ur fängelset där han suttit sen händelserna i förra boken. Han är pank och tänker ge sig in i krogbranschen, och där hamnar han också – även om det inte alls blir på det sätt han tänkt sig. Istället dras han in i ett lömskt maktspel.

Lindberg ger en ironisk och underhållande skildring av Stockholms krogvärld och den svenska matvärlden, där fåfänga och pretiositet, girighet och maktmissbruk, dominerar. Hennes gestalter är också skildrade med viss ironisk distans, och trots att det är en delvis skrämmande historia är den samtidigt lättsamt underhållande på många sätt. Tematiskt kretsar det mycket kring vikten av att upprätthålla den tjusiga fasaden, alltmedan inte minst Lennie utvecklas i en alltmera jordnära riktning. Girighet, manlig fåfänga och konkurrens är de storheter som styr Lindbergs krogvärld och förmodligen nickar läsare med insikt i den svenska matvärlden igenkännande på många ställen, inte minst i spåren av höstens #metoo och #vikokar.

Språkligt finns en del konstigheter i STHLM Grotesque, inte minst en massa stående uttryck som bara blir nästan rätt. Men man läser inte Lindberg för språket, utan för den tempofyllda berättelsen och denna gång för den underhållande beskrivningen av allt från pretentiösa mathipsters till löjeväckande maträtter och maktfullkomliga stjärnkockar.

Share