Deckarföreläsningar på “hemmaplan”

Nästa vecka blir det föreläsningar så att säga på hemmaplan, dels på Linero bibliotek, mitt lokala bibliotek där jag bor nu, dels på Stadsbiblioteket i Linköping, min gamla hemstad.

CIMG3529

På måndag 29 februari 18.30 kommer jag alltså till Linköpings stadsbibliotek och talar om “Den svenska deckaren – trender och tendenser”. Arrangörer är Linköpings föreläsningsförening, mer information hittar ni här. Biblioteket i Linköping var min “arbetsplats” under flera år i början av 1990-talet när jag läste Litteraturvetenskap och Konst- och bildvetenskap vid Linköpings universitet och då tillbringade dagarna i bibliotekets läsesal och i caféet. Det var det gamla biblioteket, som sedan brann ner sent på kvällen den 20 september under humanistdygnet 1996. Jag minns mycket väl hur vi som stod kvar och pratade efter ett evenemang om Tomas Tranströmer som hållits längst in i biblioteket plötsligt fick skynda oss ut när brandlarmet gick, och den närmast overkliga känslan när vi sedan stod utanför och såg hur branden snabbt spred sig inne i biblioteket. Det nya biblioteket som stod klart först 2000 har jag sedan bara besökt någon enstaka gång, och det ska bli roligt att nu få återvända och ha även det nya biblioteket om arbetsplats – om än bara för en kväll.

På tisdag 1 mars 18.00 är det Linero bibliotek i Lund som står på agendan. I dagarna (ny)öppnar biblioteket i nya fina lokaler, och det ska bli spännande att se hur det blivit. Jag kommer att tala om “Kvinnliga detektiver: Från Miss Marple till Lisbeth Salander”, mer information finns här. Jag hoppas vi ses där – och så får ni ju se det nya biblioteket också!

Share