Norska deckarprisnomineringar

rivertonprisen_nominerte

I Sverige är det ju Svenska deckarakademin som delar ut deckarpriser varje år. I Norge heter motsvarigheten Rivertonklubben, namngiven efter den norske författaren Stein Riverton, (pseudonym för Sven Elvestad) som skrev populära deckare under 1900-talets första decennier. Idag har Rivertonjuryn avslöjat vilka författare som nominerats till Rivertonpriset, priset för bästa norska deckare, för 2015. Vem som sen vinner avslöjas den 10 mars på Litteraturhuset i Oslo. Och de nominerade är…

Ingebjørg Berg Holms Stjerner over, mørke under. Lågmäld historisk debutdeckare i norsk 1800-talsmiljö.

Tore Aurstad och Carina Westbergs Nattevandreren. Även den en historisk deckare, utspelar sig i Kristiania (Oslo) vid sekelskiftet 1900.

Kjell Ola Dahls Kureren. En andravärldskrigshistoria som får konsekvenser ända in i nutiden.

Vidar Sundstøls Djevelens giftering. Utspelar sig i Telemark med en pensionerad polis och en bibliotekarie i detektivrollerna.

Frits de Bourgs Dødens elv. Hårdkokt deckare i Drammen-miljö som utspelar sig på 1950-talet.

Antingen råder det en väldigt stark historisk trend på den norska deckarscenen just nu, eller så har årets Rivertonjury en verklig förkärlek för just historiska deckare. Man kan ockspå konstatera att med undantag för Kjell Ola Dahl är alla de nominerade relativt nya i deckarsammanhang och okända för den svenska deckarpubliken. Och nya namn lovar naturligtvis gott för återväxten på den norska deckarscenen framöver. Idag kommer det ut cirka 80 norska deckare varje år (motsvarande siffra i Sverige är 200).

För er som är intresserade av norska deckare, missa inte heller den norske deckarexperten Nils Norbergs kommande bok som samlar närmare ett sextiotal av de många artiklar om deckare han skrivit de senaste 45 åren, en stor del av dem om norska deckare. Boken heter Mörkrets gjerninger: På sporet av det svarte bibliotek (artikler 1971–2015) och kommer ut till påsk, deckarens stora högtid i Norge.

Share